Vaske for mye, vaske for lite?

Spørsmål

Siden jeg var 12 år gammel har jeg vært skeptisk til vaskemidler, kosmetikk-produkter o.l. som inneholder unaturlige kjemikalier. Jeg er samtidig opptatt av hygiene. Hva er værst? 1) Å ikke vaske seg så ofte, ikke vaske gulv (bare støvsuge), ikke bruke Jiff skurekrem osv. eller 2) Å vaske med masse forskjellige vaskeprodukter, bruke mye såpe, shampo hver dag, osv.
1) ser jeg for meg fører til sykdom pga bakterier
2) ser jeg for meg også fører til sykdom pga innhalering av kjemikalier, at man får i seg mye parfyme, fargestoffer, parabener osv.

Kvinne, 27 år

Svar

Hei,
Ingen av delene er helseskadelig, så vidt det er meg bekjent. En god kroppshygiene innebærer grundig vask med et stoff som kan løse opp smuss og skit. Det finnes såper basert på naturlige oljer, kan du bruke disse? En forfall i kroppshygiene vil ikke nødvendigvis gi deg noen sykdom. Moderne mennesker bruker avansert kroppsvask ift. det som ble gjort i tidligere århundrer, men epidemiene på den tiden, som nå, er betinget i mikrober og ikke elendig kroppshygiene. Hvis du skjønner hva jeg mener..Det er slik, at kropps immunforsvar har sterk evne å motså bakteriene og sopp. Noen er mer sensitive, f.eks. de som er immunkompromitterte. Har du forresten luftveissymptommer med hoste, irritasjon og "at det snørrer seg i halsen"?

Vask av overflater avhenger av hva slags gulv du har. Det er i hvert fall viktig å fjerne støv og hybelkaniner, men ikke alle gulv trenger vask med jiff eller tåler ikke vasking med jiff eller såper, f.eks. fine parkettyper som merbau. Har du det?

Hygieneteorien går ut på om at det moderne mennesker vasker seg for mye, og at det har bidratt til allergibølgen. Men jeg synes, at samlet sett er det vikitigst å balansere på en "gyllen middelvei" og er enig med deg om at man ikke trenger å ha eksessiv bruk av slike midlene. Så jeg kan presisere at det er verst med alternativ 2;)

Lykke til!