Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett med blemmer

Spørsmål

Er i Vietnam. Fått insektsbitt med kløe , rød hevelse rundt stikket og deretter blemmer med gulaktig væske. Har benyttet midler fra reisevaksiner både før og etter bitt. Hva gjør jeg nå, Prednisolon er tilgjengelig.

Kvinne 62
Svar

Bildene er ikke gode nok til at jeg kan si hva dette er. Det kan være insektstikk som er infisert med bakterier. Men det kan også være en allergisk reaksjon på et stikk. Om det er infeksjon vil det ofte være vondt å ta på det, mens allergiske reaksjoner gir mer kløe. Jeg vil sterkt fraråde prednisolon eller cortisonlignende kremer/salver da de kan forverre en eventuell infeksjon. Om det er en allergisk reaksjon vil den gå over av seg selv etter noen dager. Om det er mulig bør du gå til en lege og få tatt bakteriolkogisk prøve av det. Du kan fortsette med Fucidin etter at den bakteriologisk prøven er tatt, påvente av resultat. Dersom det viser seg å være en bakteriell infeksjon er det aktuelt å ta en tablettkur med cloxacillin eller dicloxacillin. Om det er en bakteriell hudinfeksjon, og den ikke behandles er det fare for at den vil spre seg. 

Om dette bare er en allergisk reaksjon på et insektstikk er det i det følgende viktig at du bruker insektrepellent: icaridin, picaridin, saltidin, DEET eller lignende, for å unngå nye stikk. Om du likevel får stikk er det lurt å sette på et plaster. Dermed reduserer du risikoen for å klore opp huden og starte en bakteriell infeksjon.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-