Spiseproblemer os barn. Matvarereaksjoner?

Spørsmål

Hei.

Jeg har en sønn på 9 mnd. Han har siden han ble født vært veldig vanskelig å mate.I ammetiden var det mye skriking og jeg måte nesten tvinge han til å drikke. Ammet til han selv ikke ville mer ved 5 1/2 mnd. Problemet har fortsatt og det er vanskelig å få han til å spise fastføde. Det blir mye skriking og misnøye. Han drikker max 150 ml til melke måltidene, som oftes mellom 100- 120 ml. Han spiser 3 måltid meg fastføde; grøt, middagsmat, grøt og to melke måltider. Vi må gjøre det slik da han ikke drikker melk etter fastføde og ikke spiser mat hvis han får melk først. Vi begynte med fastføde da han var 4 mnd, da HS mente det var nødvendig på grunn av dårlig vektoppgang. Vi tvinger ikke i han mat og prøver å ha det avslappet rundt matingen.

Han har siden han begynte med fastføde had veldig vekselsvis avføring. De dagene han ikke har avføring vil han ikke spise og han blir veldig sutrete. Vi gir han 1 glass svisker om dagen. Han har avføring max en gang om dagen, noen ganger annenhverdag. Han har flere ganger had små blod spor rundt avføringen når det har vært hardt.

Fram til han var 6 -7 mnd skrek han mye og han var sjelden fornøyd. Han er fortsatt mer sutrete enn unger vi kjenner på samme alder, men det er blitt mye bedre. Han er ellers kvikk og aktiv. Han krabber, reiser seg og går litt rundt bordet. Han er veldig vinglete og har vært det siden han ble født.

Vekt kurven hans har gått litt opp og ned. Han var 3520g og 52cm når han ble født, idag veier han 7490 og er 71 cm.

Vi har i dag vært hos HS til vektkontroll og jeg tok nok engang opp problemet. Hun mente vi skulle begynne med laktulose og prøve Althera allergimelk for å se om dette kunne hjelpe. Dette er jeg veldig usikker på om jeg har lyst til å prøve og lurer på hva du syns om dette forslaget?

Mvh Mamma - 79

Kvinne, 32 år

Svar

Hei.
Jeg synes ikke det er noe dårlg forslag helsesøster kommer med. REaksjon på melk- og melkeprodukter er nok hyppigere enn det vi tror, det ser vi også hos støre barn, som, fra å ha vært anskelige og hatt en trøbelete mage, blir bedre etterhvert når kosten legges om til melkefri kost.

Jeg synes du skal følge rådet om allergimelk og laktoseredusert melk, forsøke dette over feks 4 uker, og se om du merker forandringer på sønnen din. Prøver du dette over kortere tid, er det mindre sikkert at du ser noen endring. Ovennevnte melketyper får du nå også vanig daligvarehandel.
Det finnes ingen gode tester påmatvarereaksjoner, særlig ikke hos så små, og den beste testen er å ta vekk noe fra kosten.
Etter en periode med melkerestriksjoner, og dersom du kke merker noen forskjell, kan det være fornuftig å igjen bruke vanlig melk, men så ta vekk mest mulig av melvarer, spes. fint mel. Noen barn reagerer også på gluten mel fra de er ganske små.

Vær obs på ferdigmater grøt etc, se hva som er tilsetningen av melkeprodukter før du bruker dem. Dersom du eller barnefaren er allergikere, eller det er kjent alergi i slekten, er det enda viktigere å være obs på matvarereaksjoner.

Lykke til