Slimhinnebesvær hos allergiker

Spørsmål

Hei!

1. Er allergisk (Støv/midd/dyr/pollen/nøtter og har astma)
2. Bruker Cetricin mot allergien. Bruker ikke medisin mot astmaen da jeg føler den gjør vondt verre for stemmebåndet.
3. Har sluttet med nasonex. Føler den gjør slimet tørt og seigt, Fikk det også bekreftet på apoteket.
4. Røyker ikke.

Er veldig plaget med slim som ødelegger for stemmen min. Den blir nasal og sprekker lett. Stemmen er langt ifra like kraftig
som den skal være og jeg må heve stemmen for at den ikke skal sprekke. Jeg må som oftest kremte/hoste for å cleare
slimet som irriterer den. Jeg tror det er slim i nese-svelget som forårsaker den nasale/svake stemmen. Våkner som regel om morgenen med slim i halsen. Kan også føle at halsen er litt trang.

Jeg bruker nå saltvanns-nesespray(NaZamer) daglig. Den føler jeg løser opp slimet og gjør at stemmen får en kraftigere klang. Det varer ikke lenger enn en halvtime, så er det tilbake som normalt. Jeg tror derfor at det kan være noe feil i nese-svelget uten at jeg er helt sikker. Kan også føle en heshet i bakre nese-svelg, men også den forsvinner ved bruk av saltvanns-nesespray. Hesheten kommer også tilbake etter en times tid.

Veldig sjeldent kan jeg også oppleve at stemmen er som normal. Jeg overnattet feks på et hotell(med ventilasjon) og påfølgende morgen var jeg klar og fin. Har også vært med legen flere ganger, og føler det ikke hjelper.

Har ikke syrepåvirkning i hals. Det har jeg sjekket. Har ikke knuter på stemmebåndet eller polypper. Har vært med
ØNH for en stund tilbake. Har hatt plagene i 2-3 år.

Håper du kan gi meg et godt og utfyllende svar på hva jeg kan gjøre/forsøke av medisiner.

Svar

Hei!

Takk for velformulert problemstilling. Astmamedisiner som inneholder kortison vil ofte kunne gi besvær med sår hals, heshet og slimproblemer, og det er jo således bra at du ikke trenger mye av denne type medisin. Nasonex og andre typer reseptbelagte nesemedisiner kan gi slimhinnebesvær i nesen som du riktig sier. Det finnes en ny variant som heter Avamys, som kun skal benyttes om morgenen, i motsetning til de eldre medisinene som nasonex som skal brukes to ganger daglig. Besvær med slimhinnene kan reduseres ved bruk av Avamys. Saltvannskylling er klart fordelaktig for slimhinnene fordi man gjenoppretter den naturlige funksjonen til slimhinnene, jeg anbefaler at pasientene benytter nesehorn og lager saltvannet selv (billigere enn å kjøpe saltvannsløsninger på apoteket). Man lager da saltvann i forholdet 1 liter vann : 1 ss salt. Dette kokes opp og settes kaldt, og benyttes til skylling med saltvannshorn som man får på apoteket. De fleste får en bedre slimhinnefunksjon med dette regimet. Lykke til videre!