Slapphet, vurdering av prøvesvar

Spørsmål

Hei. nå er det 5 år siden jeg sluttet å jobbe. Diagnosen var utbrenthet. Min opplevelse er at jeg mangler energi. Min allmen lege gjennom 18 år har sluttet. Min nye lege har tatt endel prøver som viser skjevheter. Det er mistanke om cøliaki. Men det er så mange prøver her som jeg ikke forstår hva betyr. Cøliakitest har jeg tatt, men ikke fått svar på. Kan jeg få svar på hva disse prøvene betyr, og hvor alvorlig skjevt det evnt. er.
ALAT 64
ALP 112
ANTI-TPO 996
Asat 49
GGT 242
IGA 4.21
IGA-TTG 1
TG 4.4
PHADIAT positiv
Thimotei 5
BJ//RK 1.6

Kvinne, 46 år

Svar

Hei.

De prøvesvarene du har fått er tester over forskjellige organsystemer.
Feks ALAT, ASAT, GGT er leverfunksjonsverdier, ALAT og GGT ligger litt høyere enn normalt, og din lege vil utifra dette kunne vurdere om det er noe mer rundt leverfunksjonen som skal undersøkes.
Det er endel av det vi tar i oss som kan gi slike økte verdier, det vanligste er vel alkohol og paracetamol, så dette kommer også med i vurderingen.

Anti-TPO er en test på antistoffer mot skjoldbruskkjertel, og denne er forhøyet. På et eller annet tidspunkt har din kropp begynt å danne slike antistoffer, omtrent uten symptomer, feks bare som en lett forkjølelse. Det som skjer hos noen er da at skjoldbruskkjertelen etterhvert reduserer sin egenproduksjon av stoffskiftehormon, tyroxin, og at du etterhvert blir avhengig av å få dette tilført i tablettform. Dette er en svært vanlig tilstand, og følges opp av din lege.

Vedr. allergitesting: En IgA-verdi vil vanligvis ligge under 25, dersom man mistenker cøliaki vil verdiene stige over 50. Dvs at blodprøven hos deg i seg selv ikke indikerer cøliaki, men dersom du og din lege er i tvil vil han henvise deg videre til en gastroskopi med tarmbiopsi.

Phadiatoptest er et tespanel mot forskjellige allergener, og dine svar kan peke mot at du reagerer på timotei(juni, gresspollen dersom du bor i sørnorge, senere dersom du bor nordover i landet), og lite på bjørk .

Ta dette videre opp emd din fastlege, og lykke til