Sjanse for alvorlig allergi?

Spørsmål

I løpet av det siste halve året har to stykker i min noe utvidede bekjentskapskrets hatt kraftige allergiske reaksjoner, den ene som følge av nøtter og den andre som følge av paracett. Begge har hovnet opp i halsen, og hatt behov for øyeblikkelig hjelp. Jeg har to spørsmål i denne forbindelse, det ene knytter seg til meg selv og det andre til kjæresten min. Reaksjonene har gjort at jeg selv har blitt redd for at det samme skal skje med meg. Jeg har ingen allergier i dag. Er det da liten sjanse for at noe sånt kan skje? Jeg bekymrer meg også for at kjæresten min skal få allergiske reaksjoner. Han er allergisk mot noen nøtter og grønnsaker og noe frukt. Når han spiser dette reagerer han med kløe i halsen og på tungen, men dette går over igjen etter ca 15 minutter. I tillegg har han pollenallergi og astma. Han trenger bare å ta astmamedisin når han trener, spiser noe han ikke tåler eller drikker alkohol. For ikke så altfor lenge siden våknet han midt på natten av en veldig kløe. Han hadde utslett over hele kroppen og kastet opp. Vi dro til legevakten og de kalte det elveblest og sendte oss hjem. Det samme skjedde noen uker senere, men da dro vi ikke på legevakten. Begge ganger kastet han bare opp en gang, og kløen har gitt seg etter ca 15 minutter. Jeg er redd for at kjæresten min skal få farlige allergiske reaksjoner. Er sjansen stor for det? Jeg bekymrer meg endel for dette, så håper å få litt klarhet hvor stor (liten) sjansen er for å få slike kraftige reaksjoner og om det eventuelt er noe man kan gjøre for å unngå det.

Kvinne, 31 år

Svar

Hei.

De fleste mennesker med allergi utvikler ikke farlige allergiske reaksjoner. Der er jo usedvanlig mange mennesker som har en allergidiagnose, og den helt store majoriteten av disse får aldri noen alvorlige allergiske reaksjoner.
Mao. så er sjansen rent generelt veldig liten for at han skal få en allergisk reaksjon.

Det er imidlertid et generelt og statistisk basert svar, og egentlig ikke et svar for din kjæreste personlig. Det kan ikke forutsies individuelt.

Det man kan gjøre for å unngå kraftigere allergiske reaksjoner er fremfor noe annet å holde seg vekke fra det man er allergisk for.
I noen tilfeller så kan såkalt "allergivaksinasjon" (Desensibilisering) være aktuelt, og da kan man i beste fall bli kvitt en allergi.

Ha det bra.