Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sannsynlig pollenallergi med symptomer fra øye

Spørsmål

Hei. For en måneds tid siden opplevde jeg å få en hevelse på ett øyelokk. Det kom brått midt på dagen, og startet med kløe i øyekroken og på øyelokket. I løpet av en halvtime var det blitt kjempe hevelse på øyelokket. Etter dette har jeg slitt med kløe og svie i øynene, og optiker sier jeg har spor av puss på øynene. Legen mente det var allergi, men hadde ikke anledning til å ta prøver og ville ikke henvise til allergispesialist. Jeg opplever ubehag i øynene omtrent hver dag nå, enten i form av kløe, svie, trette og tunge øyne. Når øynene oppleves så trette og tunge syns jeg det er vanskelig å fokusere ordentlig. Dette gir meg mye angst, jeg er veldig bekymret hele tiden for at det skal være noe alvorlig, og jeg føler at allmenntilstanden er dårligere enn tidligere. Kan det være øyebetennelse eller er det mer sannsynlig at dette er noe form for allergi? Eller kan dette være noe helt annet? Har tidvis også noe slim i halsen og tørr nese. Øynene er plaget som nevnt omtrent daglig, og jeg klarer ikke å finne noe særlig fellesnevnere som kunne forklart når og hvorfor det oppstår. Det virker dog verre hvis jeg er veldig sliten.

Kvinne
Svar

Hei.


Du forteller om plager fra øynene, og at dette gir deg angst og bekymring. Du synes også at du har dårligere almentilstand enn vanlig, og at plagene blir verre når du er sliten. Jeg vil gjerne ta konklusjonen først:

Her er det absolutt ingenting i det du skriver som tilsier at du har noen som helst grunn til å være bekymret, og uansett om det er det ene eller det andre, øyekatarr / infeksjon, eller allergi, så er vi jo over i hverdagsplager av de mest bagatellmessig, på alvorlighetsgrad med forkjølelser.

Jeg ser at du skriver under tilleggsinformasjon at du har angst, og det virker på meg som rimelig sikkert at det er din angst som nå ligger under og får deg til å være engstelig for plager som på ingen måte kan være alvorlige, og som folk uten angst vanligvis ikke ville blitt bekymret av. 

Når vi er bekymret nok eller har angst over noe tid, så er det helt vanlig at man begynner å kjenne seg alment dårlig, syk osv, slik du sier at du merker nå. Og det at plagene er verre når du er veldig sliten, bekrefter nok ytterligere at her handler det om hverdagsplager, som tolkes av "angst-delen" av hjernen din, for da er det vanlig at ting oppleves verre når man er sliten.


Du lurer på om det du har merket fra øynene skyldes øyebetennelse eller allergi. 

Hvis du hadde hatt en skikkelig øyebetennelse, altså en infeksjon i øynene, så ville fastlegen din ha sett dette med en gang, og eventuelt gitt deg antibiotiske øyedråper. Det finnes knapt noen diagnosen som er lettere å stille: Rød / blodskutt på det hvite på øynene, evt tåreflod, puss i øyevipper og øyekrok, ruskfornemmelse ved blunking, og ofte igjenklistret om morgenen, slik at man må vaske dem opp. 

Det er det som heter infeksiøs konjunktivitt, altså en øyekatarr pga bakterier eller virus.

Du har neppe det, for da hadde legen fortalt deg det. Enhver almenlege ser denne tilstanden nærmest daglig hele yrkeslivet igjennom, så det er en diagnose som er vanskelig å overse. 

Selv om du hadde hatt det, eller evt nå skulle ha det i svært lett grad, så er det uansett ikke farlig, og en behøver for den saks skyld ikke antibiotika-øyedråper. Mekanisk rengjøring med saltvanns-øyedråper er fullgod behandling. Så det kan du jo kjøpe på apoteket og forsøke, om du vil.

Det vil også kunne virke gunstig om det er en allergi du har i øynene, for da spyler du vekk allergener.


I store deler av landet er det betydelig forekomst av pollen allerede. Så det at det kommer nå, kan jo kanskje tyde i retning allergi. Symptomene dine også, samt det at legen din ikke påviste noen infeksjon, jfr over, alt dette taler i retning av mulig allergi.


Men så tilbake til din bekymring og angst for dette:

Om det nå skulle være slik at du har noe allergi med symptomer fra øynene nå, evt utløst av pollen, så er det jo knapt noe vanligere eller mer ufarlig "sykdom" å ha, enn allergisk øyekatarr. Jeg mener at så mye som opp mot hver fjerde nordmann har en eller annen allergi.

Hvis dette er lette allergiske symptomer fra øyene, så får du øyedråper av fastlegen din, eller evt kan du starte med å kjøpe øyeskyllevann på apoteket for å spyle vekk pollen fra øynene. Husk å vaske håret hver kveld i pollensesongen, -hvis det er pollenallergi du har, for håret er fullt av pollen om kvelden, som man så drar med seg i sengen. 

Du sa at legen din "ikke ville henvise deg til spesialist i allergi". Det trenges heller på ingen måte, for dette er noe enhver almenlege / fastlege håndterer og kan alt som trenges å vite om. Sagt på annen måte så ville du ikke oppnådd noe hos en allergispesialist enn hos fastlegen.


Du kan evt ta blodprøver hos fastlegen for å se om de kan bekrefte pollenallergi, men om du merker at du reagerer nå, og så forsvinner plagene når pollensesongen er over, så er det mer enn god nok diagnostikk. Effekt av øyedråper vil også være med å bekrefte en allergidiagnose.


Alt i alt: Uansett om du har det ene eller det andre, -men allergi er klart mest sannsynlig- så finnes det absolutt ingenting i dette som gir grunnlag for noen som helst bekymring av noe slag. Det er viktig for deg å vite, du som har noe plager med angst, og nå har blitt unødig redd av disse tingene.


Håper svaret er til nytte. Ha det bra.