Reke og nikkel

Spørsmål

Jeg har fått påvist nikkel/kobolt allergi som er veldig vanskelig å behandle. Gir seg utslag som eksem, kløe, og sår. Denne allergien ble påvist ved en prikktest iforbindelse med at jeg ble utrolig hardt rammet av eksem ved min gamle arbeidsplass, en rekefabrikk. Jeg hadde ikke direkte kontakt med reker. Arbeidet på kontor. Hudavdelingen tok flere forskjellige prøver på meg, hvor det kom fram at jeg hadde reke, støv/midd, dyrehår, timotei og nikkel/koboltallergi. Jeg prøvde flere forskjellige medesiner, uten at jeg ble merkbar bedre. Det hele endte med at jeg måtte slutte på min arbeidsplass for å unngå å være i nærheten av reker (luft-allergi?). Jeg ble da straks bedre. I ettertid har jeg vært litt plaget av allergi, men jeg kan klare å hanskes med det ved å unngå det jeg reageret mot. Mitt spørsmål er om det var noen sammenheng mellom nikkel/koboltallergien og utvikling av rekeallergi? Jeg arbeidet som regnskapsmedarbeider. Eller om det var at jeg var på fabrikken, som gjorde at jeg fikk så sterk reakjson som eksem både på hendene og ansiktet? Pga. rekeluft?
Jeg hadde aldri tidligere vært plaget med allergi, eller hadde fått det påvist i form av noen tester. Bortsett fra at jeg viste at jeg ikke tålte uekte smykker og knapper i buksene, glidelås og etc.
Jeg har hatt saken inne ved Rikstrygdeverket som yrkessykdom, idet jeg mente at jeg var blitt påført allergi pga. arbeidsplassen. Men har fått avslag, idet de mente at det var en sammenheng mellom nikkel/kobolt og utvikling av rekeallergi.

Sykdommer: allergi
Medisiner: allergimedesin arius

Kvinne, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg tror nok ikke nødvendigvis oppholdet på fabrikken var den direkte årsaken til at du fikk allergi - "rekeluft" er nok neppe en årsak til slik allergi med mindre du var borti rekene direkte.

Imidlertid er det slik at hvis man har allergi for et stoff, har man ofte allergi for andre stoffer også, det kan være stoffer man aldri har vært borti noen ganger tidligere. Dette kalles kryssallergi. Av denne grunn er det på en måte forståelig at du har fått avslag på søknaden din, en slik sammenheng er svært vanskelig å påvise eller stadfeste.

Det er fornufitg av deg å unngå de stoffene som du reagerer allergisk på. Sammen med å bruke allergimedisin ved behov er dette den korrekte måten å takle allergi på.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-