Prednisolondosering

Spørsmål

Jeg har elveblest som kommer igjen og igjen. Jeg får det over hele kroppen og det blir verre og verre om jeg ikke gjør noe med det. Jeg blir også tungpustet når det kommer. Sist det slo ut ble det påvist melkeallergi via blodprøver i etterkant. Jeg måtte ved første utbrudd dra til legevakten og fikk prednisolon-tabletter. Disse har jeg tatt etter anvisning fra lege en gang til etter dette ved utbrudd. Jeg har holdt meg helt borte fra melkeprodukter, men allikevel startet elveblest i går. Det har forverret seg kraftig over natten, og jeg har tatt to prednisolon nå på morgenen. Jeg fortsetter å ta Zyrtec
Spørsmålet er: er det problematisk å ta prednisolon? Det har gått tre måneder ca siden sist jeg tok dem. Og skal jeg gjøre som sist, at jeg tar to om morgenen og to om kvelden dag 1 og deretter 1 om morgenen og 1 om kvelden dag to? Deretter ingen dag tre. Jeg prøvde å ringe legevakten, men de sier at de ikke kan prioritere meg og at jeg bare må avvente. Men jeg vet hvor dette ender om jeg ikke starter behandling - jeg blir bare dårligere og dårligere. Jeg kommer til å gå til min fastlege så fort som mulig neste uke, men jeg trenger altså litt råd nå i helga. På forhånd takk. Relevante sykdommer/medisiner: Tar Zyrtec fast hver dag.

Kvinne, 47 år

Svar

Takk for spørsmålene.
Du spør om det er problematisk å ta prednisolon, altså kortison. Generelt så er svaret selvfølgelig ja, fordi det ved langvarig bruk i større doser kan gi bivirkinger.
Jeg kjenner ikke ditt tilfelle, men når det gjelder kortvarig bruk ved akutt astma og tungpust, så er bruk av Prednisolon helt ufarlig. Da mener jeg jeg en kur for eksempel på nedtrappende dose over 5 dager.
Du sier ikke noe om hvor mange milligram du bruker, men dersom døgndosen er under 10 milligram, så bør alle tablettene tas om morgenen. Det vil si at at dersom det er 2,5 mg tabletter, så kan du trygt ta alle 4 om morgenen.
Jeg håper svaret er til hjelp.
God bedring!