Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plutselige tørrhosteanfall. Astma?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 32 år, aldri vært syk i alvorlig grad, allergisk, røyker ca 10-12 pr dag. Problemene startet for litt over et år siden (jeg røykte ikke på dette tidspunktet, hadde sluttet under svangerskapet som var ferdig 3 mnd før problemene startet).

Helt uanmeldt begynte jeg å tørrhoste, det ble også vanskeligere å trekke pusten, når jeg hadde trekt pusten godt var det som om pusten hang igjen litt etterpå. Hadde også noe pipelyder i pusten. Jeg tok en cetirizin og etterhvert gikk det over. Uvisst om det var av tbl. Eller om det bare gikk over av seg selv.

Uken etter skjedde det samme, da jeg var ute på trilletur. Tok en cetirizin da også, og det bedret seg etterhvert. Jeg dro til lege med disse problemene, og fikk utskrevet ventoline inhalasjonsspray. I etterkant har jeg fått høre at legen faktisk ikke var autorisert og ikke praktiserer lengre nå. Det får meg jo til å tvile på om han visste hva han holdt på med. Neste anfall fikk jeg en stund etterpå, sa var det mye kraftigere og jeg ble naturligvis engstelig. Mye hoste og tungt å puste inn.

Jeg tok da en spray ventoline, og det bedret seg ganske raskt. Etter dette har jeg hatt et par hendelser, og har tatt spray noen ganger, andre ganger har det gått over selv. Det skal nå sies at jeg har ekstremt helseangst, og googler hvert et ubehag.

Jeg kommer selvsagt frem til at jeg har værst tenkelige årsak til symptomet. Det er nok grunnen til at jeg skriver her også. For jeg er engstelig for om jeg muligens kan ha hjertesvikt. Jeg har også angst for å dra til lege, redd for om det feiler meg noe alvorlig. Angsten er såpass alvorlig at den preger mye av hverdagen min. Håper du kan gi en liten pekepinn på hva dette kan skyldes.

Kvinne 32
Svar

Hei! Det er ikke godt å si om du har astma, hvor ventoline har effekt. Astma gir vanligvis mere langvarig luftveisplager med piping og hoste/slim. Ikke så kort tid som du nevner. Hjertesvikt er helt usannsynlig. Det ville gitt vedvarende plager og hvor ventoline ikke hadde hatt noen effekt. Blir du fort sliten når du anstrenger deg? Gå opp trapper? Hevelse i bena? Vektoppgang? Din alder taler også sterkt imot dette. Jeg forstår at du er redd/angst for alvorlig sykdom, men jeg ser ingen grunn til det. Det hadde vært ønskelig å utrede skikkelig for astma med spirometri, pusteprøve. Angst i seg selv kan gi slike symptomer som du beskriver

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-