Penicillinallergi

Spørsmål

For en uke siden måtte jeg operere ut en visdomstann nede. De måtte ta ut ben fra kjeven for å få den løs. Etter en uke fikk jeg mer smerte og varmefølelse i området og en kunne se noe rødme. Sting ble fjernet og jeg måtte få en antibiotikakur, Apocillin 660 mg x 3. Fra før har jeg en del matvare allergi (nøtter, skalldyr og egg) men har brukt Apocillin før uten problemer.
Denne gangen fikk jeg prikking og følelsen av at tungen var doven (følte etterhvert som om jeg nesten lespet, men kunne ikke se på tunga at den var hoven) og samme på lepper ca 1,5 timer etter 4 tbl. Jeg ble etterhvert også svimmel, kvalm, varm og generelt uvel.
Tok en Cetirizin og prikkingen i tunge og leppe avtok noe. Halv tolv startet symptomene og toppen var ca i 15-16 tiden og prikkingen i tunga var borte ved 21 tiden på kvelden, men kvalm og uvel fortsatt. Jeg avsluttet selvfølgelig kuren og konfererte lege på tlf.

Må si at jeg hadde kjempe god effekt av den penicillin jeg fikk og hadde ingen symptomer på infeksjon på morgenen før den 4 tbl.

Har fått ny resept på Dalacin som jeg evt skal starte på om jeg kjenner infeksiøse tegn i sårhule.

Var dette en allergisk reaksjon eller en bivirkning?

Hadde ingen utslett. Vil ikke være hun der sære pasienten som er allergisk mot alt mulig. Alt er mye enklere om jeg ikke skulle være allergisk.Relevante sykdommer/medisiner: Levaxine

Kvinne, 34 år

Svar

Hei.

Det er vel enhver grunn til å tenke at dette var en allergisk reaksjon. En bivirkning var det ihvertfall neppe, da penicillin (Apocillin) ikke har slike bivirkninger.

Uansett så må du forholde deg til dette som om du faktisk har en penicillinallergi. Du må ALDRI ta sjansen på å ta penicillin igjen, for en evt ny allergisk reaksjon kan bli mye sterkere, og i aller verste fall og teoretisk sett kan man få et allergisk sjokk og dø av slikt.

Derfor må du alltid si ifra når du skal ha antibiotika, om at du har en sannsynlig penicillinallergi.
Legen din må skrive det inn med rødt i journalen din.

Forøvrig så må jeg bemerke at det finnes absolutt ikke noe som helst "sært" over å ha en penicillinallergi, slik du ser ut til å tenke.
Det er klart at det er greiere å ikke være allergisk for penicillin enn å være det, men slike ting kan vi jo ikke velge. Ting er slik de er.

Håper det var et klart svar. Ha det bra.