Opphoven tunge og leppe

Spørsmål

tunga mi hovner opp på den ene siden leppa hovner haka hovner og blir hard hva kan det være,er det allergiRelevante sykdommer/medisiner: bruker levaxin og dostinx

Kvinne, 65 år

Svar

Hei.

Takk for ditt brev.

Isolerte hevelser i slimhinner, tungevev og hud kan tenkes til å være allergiutløst. Samtidig kløe eller rask start av noe man spiser eller drikker og rask tilbakegang av symptommene etter at man holder opp å ta noe man spiser eller drikker taler også for allergi.

Dersom hevelsen er øm, varm, smertefull er vi gaten betennelse eller infeksjon. Dersom symptommene er vedvarende er vi i samme gate.

Ved bruk av Dostinex er det rapportert hevelser som bivirkning. Levaxin har ikke slik kjent bivirkning. Lavt stoffskifte er heller ikke kjent å gi hevelser/opphovninger, men overdosering med Levaxin kan etterligne høyt stoffskifte, og da kan hevelser i vevet forekomme, oftest i hulrommet og bindevevet bak øynene slik at pasienten utvikler såkalt utsående øyne, men er ikke kjent med at strukturer i/rundt munnhule kan gi det samme.

Diagnostikk av allergi utgjør nøyaktig sykehistorie, blodprøver, ev. hudtetst. Behandling består hovedsakelig av eliminasjon av utløsende substans. Det brukes også antihistaminerge legemidler.

Lykke til.