Nøtteallergi?

Spørsmål

Hei.
For noen uker siden oppdaget jeg at jeg fikk plutselige "anfall" av en slags varmefølelse, som bare befinner seg i ansiktet. Jeg blir kokende i ansiktet (ikke videre nedover halsen) og litt rødlett. Trodde først dette kunne ha noe med at jeg hadde magekatarr, og gikk til legen, som skrev ut Nexium. Går fortsatt på det og er helt fin i magen igjen, men disse episodene med overopphetet ansikt har derimot ikke gitt seg. Bestemte meg for å finne ut om det kunne ha noe det jeg spiste å gjøre, og siden det systematisk dukket opp etter jeg hadde spist sjokolade, prøvde jeg en sjokolade som er helt fri fra nøtter og spor av nøtter. Dagen før spiste jeg en bit av en som er merket med "kan inneholde spor av nøtter". Forskjellen var at jeg ikke reagerte på den uten spor av nøtter. Festet meg fortsatt ikke til at det kanskje er en reaksjon på nøtter, så dagen etter spiste jeg pesto (en type med en god del cashewnøtter). Et par timer etterpå fikk jeg denne velkjente reaksjonen (kun varmefølelse). Dette forsvant etter rundt 10 minutter.
Kan huske en episode der jeg spiste sjokoladefyll på en muffins, og fikk litt kløe på magen etterpå. Det lignet ikke elveblest, da området ikke var "over" huden (vabler), men mer et helrødt kløende område nede i huden. Dette gikk også ganske raskt over. Fikk et større utslett på knær og ankler samme kveld, men det er jeg ganske sikker på kom av kulde, da jeg hadde gått ute i -15 (dette klødde ikke).
Jeg har aldri tidligere hatt noen form for allergi, verken pollen, dyr, nøtter, o.l. Bekymringen min nå er at jeg kanskje er i ferd med å utvikle nøtteallergi? Jeg har bestilt time til legen, men hvor forsiktig bør jeg være fram til da? (1 uke). Jeg sliter ganske mye med angst og da spesielt helseangst, og lurer på om dette kan ha noe med det hele å gjøre? Kan det være innbilning, selv om det alltid ser ut til å dukke opp etter mat?
Er livredd for anafalytisk sjokk, så nå tør jeg nesten ikke å spise, da jeg bor ganske øde i tillegg.

Svar

Hei.

Du har levd og spist i 22 år allerede uten å ha fått anafylatisk sjokk, så spis du trygt frem til legetimen, ikke bekymre deg.
Men la være å spise nøtter, for sikkerhets skyld. Les innholdsfortegnelser også.

Hos legen vil du bli undersøkt mhp allergi, inkl. spesifikke prøver for nøtteallergi.

Det er slett ikke utenkelig at du har nøtteallergi, men det er jo kun prøvene som vil taes som vil være med å bekrefte dette. Det er to muligheter for testing: Blodprøver og prikk-tester på huden.

Så til dette med din angst. Du er inne på noe der: Det er klart at angst og de høye adrenalinnivåer som angst kan utløse, gjerne kan spille deg et puss og gi slike symptomer som dette. Det er en god alternativ forklaring, om det viser seg at du ikke har nøtteallergi.

Lykke til med utredningen, og legg fra deg bekymringene du har nå, og la bare være å spise nøtter for sikkerhets skyld, inntil dette er avklart.
Ha det bra.