Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Naboen min mener hun reagerer allergisk på min hund, selv om jeg tar alle hensyn.

Spørsmål

Hei. Har en del spørsmål angående allergi mot hund. Hvor allergisk går det egentlig an å bli, vi bor i et leilighetskompleks, vi har hund og naboen over oss sier hun er hyperallergisk. Vi bruker konsekvent trapp til og fra leilighet og hun bruker konsekvent heis, kun en stor felles gang der hun kan finne spor av hunden. Hun påstår at hun ikke får puste og har tørrhoste, de har balkong ovenfor oss og når vi er ute så klager hun på problemer med allergien. Jeg tviler ikke på at hun har allergi, men at hun er så ekstremt plaget som hun påstår har jeg faktisk mine tvil om, går det virkelig å ha så store problemer med allergi som hun påstår hun har??hunden blir regelmessig klipt og dusjet for å begrense eventuelle plager, trappeoppgang og felles gang blir vasket flere ganger i måneden. Har prøvd å lest meg opp på dette, men finner ikke så mye om det.

Mann 42
Svar

Hei.


Du spør om "hvor allergisk det går an å bli", og om det "virkelig går an å ha så store problemer med allergi som hun påstår at hun har".

Til det kan følgende sies: "Graden av allergi" kan ikke måles eller tallfestes, og der er ikke noen "øvre grense" for hvor allergisk det går an å bli. Så noe konkret svar på første spørsmål går det ikke an å gi.

Så til dette med om din hund virkelig kan forårsake slike symptomer som hun beskriver. Det er nok ikke utenkelig, men jeg kan selvfølgelig på ingen måte bekrefte at det faktisk er slik. Hun kan jo f.eks. være allergisk for andre ting i tillegg, som f.eks. husstøv eller pollen, for å ta tilfeldige eksempler, og i verste fall bebreide deg og din hund for symptomene, eller kanskje hun tar det for gitt at det er hunden, uten at hun faktisk vet at det er slik. Dette er bare teoretiske muligheter, og jeg vet naturligvis ingenting om det er slik eller ei. Men at det er mulig, er helt klart.

Du tar alle hensyn som skal taes i forhold til hennes hundeallergi, det er klart. Og dersom det er lov å ha hund der du bor, hvilket jeg tar for gitt, så har du ditt på det tørre, og du tar alle de hensyn som du kan ta. 

Siden det ikke finnes klare eller sikre svar her, og siden du ikke kan gjøre noe mer enn det du allerede gjør, blir da kanskje til syvende og sist hennes valg, om hun vil bo der eller ikke. Du har jo ingen forpliktelser til å kvitte deg med en hund som hun mener (kanskje med rette, kanskje ikke med rette) er årsaken til de plager hun har.

Dette er mine tanker om dette, og jeg håper at informasjonen kan være til nytte for deg. Ha det bra.