Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mulig allergiske reaksjoner etter vin?

Spørsmål

Hei. Jeg hadde hatt uro og sjalusi i over ett år da jeg etter å ha prøvd coach, gikk til legen og fikk activelle. Det føltes som å få tilbake livet sitt, og jeg føler meg nå normal igjen. Men hvor lenge var Adam i paradis. For 2 mnd siden dro vi på ferie, og jeg våknet etter ett selskap med utlsett i ansikt og på hals. På apoteket der nede fikk jeg aerius og kortison og ble raskt bedre. For 1 mnd siden skjedde det igjen, også etter ett selskap med vin, selv om jeg også har tatt ett glass vin uten at det har skjedd noe. Den første nyttårsdag skjedde det igjen, jeg drakk 3 glass rødvin nyttårsaften,(jeg vet jo ikke om det har en sammenheng, men det føles slik) og fikk den kraftigste reaksjonen, som i tillegg til utlsett også ga meg hovne øyne, så mye rundt det høyre at jeg også fikk trykk på øyet. Legen ga meg da prednisolon (20 mg i 5 dager). Hun syntes ikke jeg skulle slutte med activelle, siden jeg har hatt så god effekt av denne. Men jeg er nå usikker. Jeg har ny lege som også er nyutdannet, så jeg føler for å overprøve henne noe. Jeg har lest om prednisolon, og det virker å være en hestekur. Jeg kan godt slutte å drikke vin for å fortsette med activelle, men det kan jo også være andre ting som trigger denne reaksjonen. Jeg har atopisk eksem, og tåler ikke hvete, som kanskje også har betydning. Mvh takknemlig for svar

Kvinne 55
Svar

Hei.


Jeg kan si med stor sikkerhet at det ikke er Activelle som har gitt deg de reaksjonene du har fortalt om her. Det er fordi Activelle bruker du jo daglig, og hadde det vært Activelle som du hadde reagert på, hadde du ikke bare hatt bare tre slike anfall som du her forteller om, med en måneds mellomrom, men symptomer hver dag.

Det er derfor helt sikkert, at det ikke er Activelle som er årsaken til de tre tilfellene du her viser til.


Det som derimot er interessant, er at du har drukket alkohol alle de tre gangene du har disse reaksjonene. Det betyr at det kan være noe i det du har drukket, som har utløst de reaksjonene du beskriver. Det behøver på ingen måte å være alkohol i seg selv, siden du også har drukket vin uten å få reaksjoner. 

Men alt i alt er det ganske så sannsynlig at det er et eller annet i det du har drukket de tre gangene du har drukket alkoholholdig drikke, og fått dine reaksjoner. 

Siden det ikke nødvendigvis er selve alkoholen (man blir forøvrig ikke allergisk for alkohol i seg selv) så kan det være noe i det du har drukket, som du har reagert på. I vin finnes det en rekke stoffer man kan reagere på, f.eks. sulfitter (konserveringsmidler), rester av sprøytemidler, garvesyrer osv. 

Det går ikke an å finne ut av slikt ved testing / blodprøver m.v., så den beste muligheten du har til å finne ut av dette, er ved erfaring, og å prøve å være systematisk ved utprøving av annen alkoholholdig drikke. Du kan jo f.eks. som et eksempel være konsekvent med å kun drikke økologisk vin. Hvis du tåler det, dvs aldri får reaksjoner, så kan det være sprøytemiddelrester eller konserveringsmidler i vinen du reagerer på. Eller du kan f.eks. utelukkende drikke hvitvin i en periode, så får du testet om det er garvesyre i rødvin som du reagerer på. Finner du ingen sikre konklusjoner ut fra dette, kan du forsøke å la være å drikke vin, og heller drikke ren alkohol som vodka (med blandevann) når du skal drikke alkohol. Da unngår du de fleste mulige allergener. Naturligvis skal du ikke oppfatte dette som en oppfordring til systematisk økt drikking, hvilket jeg vet at du skjønner, men tanken min er at når du er i situasjoner hvor du planlegger alkoholinntak, så kan du velge en slik litt systematisk og analyserende tilnærming, for å se om det etterhvert kan gi deg svar på hva du har reagert på. Og finner du ut det, så finnes det ingen andre løsninger enn å la være å innta det du vet du reagerer på.


Det at antihistaminer og kortison har fungert når du har hatt disse symptomene, taler i retning av at det kan dreie seg om allergi, forøvrig, men ikke nødvendigvis. Det kan også være en reaksjon på kjemiske forbindelser, som ovenfor forklart.


Du nevner også dette med at du kan la være å drikke vin for å kunne fortsette med Activelle. Det er ikke noe som tilsier at kombinasjonen Activelle og alkohol / vin er årsaken her, så det er nok ikke noe hensiktsmessig tiltak. Fortsett med Activelle, men prøv å finne ut hvilke typer alkoholholdig drikke du reagerer på, som ovenfor beskrevet, og finner du ut av det, så holder du deg unna disse, naturligvis. 

Håper svaret er til nytte. Lykke til.