Mugg og allergi

Spørsmål

Hei,

I to uker har vi hatt forkjølelse i hus, jeg og lillegutt på 1 år, med hoste og slim i svelget, samt at lillegutt har vært rød i øynene og hatt mye puss, samt vært slapp og mer sliten enn ellers. Lillegutt har fortsatt stygg hoste og han surkler i brystet. Den siste uken har jeg hatt lite smak på tungen, og vært sår i svelget, samt at all mat og drikke jeg har fortært har smakt bittert og vondt. Har kommet en bitter smak fra svelget til munnen, også utenom måltider. Kan se idag at jeg har litt gult/hvitt belegg bakerst på tungen. Har også merket at lillegutt har fått dårlig ånde i det siste, noe han ellers aldri har. Han har også spist dårlig.

Dette trodde jeg først var en vanlig forkjølelse, og har derfor ikke gått til legen tidligere. Kjernen ved problemet er at jeg i går oppdaget en kopp te m/melk, som jeg hadde tatt med meg opp på soverommet da jeg en kveld ikke fikk sove pga hoste, den hadde jeg da glemt på hyllen under nattbordet, og den hadde jeg ikke drukket helt opp (ca 1 cm te og melk igjen), og den var selvfølgelig grønn av mugg!! Det vil si at lillegutt og jeg (samsover fortsatt), har sovet i et rom med mugg i ca 14 dager!! Jeg har så fryktelig dårlig samvittighet for lillegutt. Tenk for et dårlig inneklima og sove i! Det må jo være skadelig, eller?

Så mitt spørsmål er, skyldes disse plagene våre muggen? Og er dette skadelig for lillegutt? Hva med på lang sikt? Vil han være mer disponibel for allergi? Har vi fått muggsopp i kroppen? Altså i luftveiene og i svelget/munn?
Og hvordan behandles man da evt?

Jeg støvsugde rommet og vasket gulv og elles flater i rommet, luftet dynene og skiftet sengetøy. Er det fint inneklima og sove i igjen da? Eller må jeg gå drastisk til verks og rense alle madrasser, vaske dyner og puter etc for at det ikke skal være igjen noe muggsporer?

Takk på forhånd.

Svar

Hei! Dette har neppe med mugg fra koppen å gjøre. Man eksponeres daglig for mugg og vanligvis gir ikke dette symptomer i den graden det er uttalte mengder, eller at man har nedsatt immunforsvar. Jeg tenker dette skyldes en vanlig forkjølelse og jeg ville få tatt en streptest samt infeksjonsprøve hos fastlegen. Det er ikke usannsynlig at han kan ha candida i munnen. Det kan gi metallsmak. Du må ikke bebreide deg selv over at koppen er årsaken til dette. Det skal mye mere til for å kunne gi en slik klinisk påvirkning. Det er heller ingenting som tilsier at eksponering av allergener tidlig i livet fører til allergi senere. Nesten tvert imot. Jeg håper du faller til ro med dette svaret