Matvareallergi

Spørsmål

Hei,
jeg er en jente på 28 år som nettopp har fått vite at jeg har forhøyede IgE verdier mot eggehvite (0.63), peanøtter (2.20), soyabønner (0.39), kumelk (0.87) og hvete (1.32). Jeg er allergisk mot timotei (20.70), bjørk (1.78) og buerot (3.13) (har symptomer og har vært allergisk siden jeg var rundt 7-8 år), og jeg har forhøyede IgE verdier mot katt (3.07) og hund (0.37). Årsaken til at jeg skriver dette er fordi jeg lurer på om jeg har en reell allergi mot disse matvarene (og hunder og katter) eller om det er kun såkalt sensibilitet mot dette. Jeg blir dårlig i magen av å drikke/spise melkeprodukter, tror ikke jeg reagerer på hvete og vet jeg ikke får symptomer på allergi for resten av matvarene. Jeg ble mye bedre i magen (var plaget med oppblåsthet, forstoppelse og innimellom diare og litt smerter) da jeg kuttet ut melken og gikk over til soyaprodukter. Jeg tok laktoseintoleranse prøve også, var negativ. Jeg har fått beskjed fra legen at jeg er allergisk og må holde meg unna disse matvarene, men jeg lurer på om det er nødvendig? Jeg bør nok holde meg unna ting jeg merker symptomer på, men hva med det jeg føler går greit å spise? Kan jeg bli mer allergisk av å spise mat jeg er sensibel mot? Syns det er overveldene å pluteslig måtte kutte ut alt dette. Føles ut som om jeg ikke kan spise noen ting lenger. Jeg har også hatt katt siden jeg var 12 år og kan ikke si jeg har nevneverdige symptomer på allergi. Jeg har katt nå og vil ikke kvitte meg med dem. Er det fare for at jeg kan bli mer sensibel og få symptomer? Vil en vaksine mot pollen hjelpe på matallergiene (kryssallergiene)? Takk for svar!

Kvinne, 28 år

Svar

Hei og takk for et interessant spørsmål.

Du har fått påvist forhøyede IgE-verdier for en rekke matvarer m.v.
Det er IKKE det samme som at du har en faktisk klinisk allergisk sykdom for disse aktuelle matvarene.

Påvisning av de spesifikke IgE som du har, betyr at du er sensibilisert mot disse, men det at du har slike antistoffer i blodet sier ingenting om hvilken evt klinisk betydning dette har hos deg, dvs om du har en faktisk allergi for det du har IgE-antistoffer mot.
Diagnosen allergi stiller man først når det er påvist sensibilisering overfor et allergen OG en sannsynlig sammenheng mellom utsettelse for allergenet og kliniske symptomer.
Og når du følgelig ikke reagerer på mange av de allergene du har fått påvist IgE imot, så har du ingen allergi mot disse heller.

Du skal følgelig selvfølgelig ikke la være å spise matvarer som du merker at du ikke har noen problemer med å innta. Dette er viktig, og det er mye misforståelser ute og går på dette feltet, også blant leger.
Man skal som lege IKKE pålegge folk kostrestriksjoner på bakgrunn av IgE-funn alene, det er "opplest og vedtatt".
Og du skal selvfølgelig ikke kvitte deg med pus pga blodprøvesvar, når du ikke reagerer på kontakt med den.

Det at du reagerer på melk er derimot interessant. Laktoseintoleranse er den vanligste årsaken til at man ikke tåler melk, og det er en vanlig og underdiagnostisert tilstand. Det er INGEN allergi, og man påviser den ikke ved IgE-testing. Laktoseintoleranse skyldes mangel på et enzym i tarmen som spalter melkesukker (laktose), og dette enzymet heter laktase. Altså er laktoseintoleranse ikke en allergi, men en laktasemangel.
Diagnosen stilles etter laktosebelastning eller bestemmelse av laktase i tynntarmbiopsi eller ved pusteprøver. I klinisk praksis velger mange leger å prøve en laktosefri diett i 2 uker, og bortfall av symptomer tyder på laktasemangel.

Så din egen vurdering er meget korrekt her:
Du holder deg unna de matvarer du evt opplever at du reagerer på, men ellers spiser du fritt, og uavhengig av disse IgE-svarene.

Du kan ikke bli mer allergisk av dette heller, slik du spør om.
Vaksine mot pollen vil ikke hjelpe mot evt matvareallergier.

Håper dette var oppklarende, ha det bra!