Lavglykemisk kosthold

Spørsmål

Hei! Siden jeg var 10-åring fikk jeg vondt øverst i magen, samt tomhetsfornemmelse der, følte at jeg besvimte. Disse symptomene hadde også min far som dødde av pankreaskreft. I den tiden veide jeg 45-48 kg, 166 cm høy. Var nødt til å spise hver 3-4 time max. Med tiden da stresset i livet økte rakk jeg ikke å spise så ofte. Da hadde jeg også kommet opp i vekt selv om jeg brukte samme matvarer som i mitt hjemland. Veidde 57-60. Ved intervalforlengelse fikk jeg vondt i hele magen, oppblåshet, romling.
Selv om jeg spiste etterhvert varte dette hele tiden. Har nå begynt med Kost i Balanse (kokebok, går etter menyforslag). Så lenge jeg fulgte det slavisk hadde jeg ikke noe problem. Med en gang jeg byttet om dagene eller droppet kveldsmaten, kunne jeg stå opp med svimmelhet, uklarhet i pannen, bak hodet. Var kvalm i flere dager. En dag tok jeg honning i teen for jeg trodde jeg hadde lavt blodsukker. Kvalmen økte og hele dagen ble ødelagt.Fått romling og magesmertene tilbake. Hva skjer i dette tilfellle?
Har jeg insulinresistens? Hva skal jeg måle?
Min mann fikk kun middag etter denne dietten, men har gått ned 10 kg.
Har også begynt med løping. Kan det forventes en så drastisk nedgang i løpet av 2 mnd?
Min søster 40 år fikk magekreft av den diffuse typen. Er det gunstig for meg å spise mye skinke som har mye animalsk protein samt mye nitritter? Hva i forhold til min psoriasis?
Pga laktoseintoleransen kan jeg ikke drikke kald melk, og skummet melk kan ikke varmes. Jeg tåler godt kefir, biola. Går det bra å bruke disse istedet?
Jeg tar selolje som er ett MUST for meg pga psoriasisen. Utfra kost i balanse skal maten være rik i omega 3/6. Skal jeg fortsette med selolje? Hvilken kosttilskudd anbefales, evt hvordan kan jeg måle/beregne. På forhånd takk!
Relevante sykdommer/medisiner: laktoseintoleranse, reflux øsofagitt,

Kvinne, 36 år

Svar

Hei.

Det er flott at du har lagt om til et sunnere kosthold og har respondert bra på det!
Og jeg er ikke overrasket over at din mann gikk ned 10 kg på 2 mnd med et så riktig kosthold + mosjon. Flotte greier!

Så til dine andre spørsmål:

Du forteller om denne episode da du brukte honning i teen, og ble mer kvalm og dårlig. Du lurer på hva som skjedde da.
Det er vel bortimot umulig å si nå i ettertid dessverre.
Det behøver ikke å ha vært honningen, det kan ha vært forårsaket av helt andre årsaker, f.eks. et magevirus e.l.
Dersom du imidlertid får samme reaksjonen hver gang du spiser honning, så er saken en helt annen. Da er det et eller annet med honning som du reagerer på. Hvorvidt det er det at det er rent sukker og veldig høyglykemisk er en av mange muligheter, men da ville du isåfall få samme reaksjon på andre matvarer med like høy GI, og jeg vet ikke om det er slik?
Du må nok prøve å observere dette videre og se om du ser noe mønster, f.eks. at du blir så dårlig hver gang du spiser noe som er så høyglykemisk, eller om det bare er når du spiser honning osv. Du kan jo utvilsomt forsøke en skje honning til, bare som en test. Det vil hjelpe deg til å finne ut om det var honning du reagerte på.

Du spør videre om du har insulinresistens.
Det vet jeg ikke, og det kan ikke fastslås ut fra symptombeskrivelser alene. Dine symptomer slik du beskriver dem her, gir imidlertid ikke noen umiddelbar mistanke om insulinresistens.
Et viktig symptom og kjennetegn har du ikke, og det er overvekt.

Man må utredes med bl.a. blodprøver for å fastslå evt insulinresistens.
Da må du ta bl.a. fastende C-peptid, fastende insulin, fastende glukose, evt SHBG m.v. i tillegg.

Du spør om du kan spise mye skinke.
Det er mye bra ved skinke, pga at det er en god kilde til fullverdig protein, og det er pr definisjon lavglykemisk (det har null i glykemisk indeks) da det ikke inneholder karbohydrater. Men det er nok gunstigere å spise relativt mer av rent kjøtt, fortrinnsvis hvitt kjøtt, og av fisk, skalldyr og egg.
Så spis gjerne noe skinke, men ikke la dette være din viktigste kilde til animalsk protein.
Hvorvidt det har en negativ effekt på din psoriasis kan ikke forutsies, for det er ingenting som virker "på alle" når det gjelder kost og psoriasis.
Man skal ved psoriasis unngå ting som man erfarer har negativ innvirkning på psoriasisen, og dette går det ikke an å lage en "liste" over, da dette er individuelt.
Men generelt er lavglykemisk kost ofte gunstig mot psoriasis.

Jeg synes også at du skal fortsette med selolje, som er en svært god kilde til de viktige omega-3 fettsyrene.
Når du spør om kosthold så bør du ta tran, for det bør alle mennesker som bor på våre breddegrader ta. Dette for å sikre D-vitaminnivåene.
I tillegg bør du ta en antioksydant som f.eks. c-vitamin isammen med omega 3, for å hindre at oksydasjon av disse flyktige fettstoffene i kroppen.
C-vitamin er ikke giftig, så du kan godt ta en dose på 1000 mg daglig om du ønsker det og dersom du ikke får løs avføring av det.
Tilskudd ut over dette bør taes etter evt påviste mangler.

Håper du har nytte av svaret, og lykke til videre med dine positive endringer i kosthold og helse !