Langvarige plager etter et mulig vepsestikk

Spørsmål

Hei! Har alltid vært litt allergisk ovenfor veps, men det har blitt verre med årene. På Sardinia i sommer ble jeg stukket av et innsekt (som jeg ikke så el. hørte) på h-legg. Smerten var så voldsom at jeg skrek høyt. Like etter ble jeg svimmel, uvel etc og tok Telfast 180mg og kortisonpille (ligget i sekken 3 år) og satte meg med bena i havet. Etter dette stikket har jeg nå i 3 1/2 mnd. hatt voldsomme utslett, kløe, vabler rundt omkring på kroppen, områdene blir rødflammede og svært varme. Disse "anfallene" skjer når som helst på døgnet og hvorsomhelst på hele kroppen. Har tatt Telfast, men reagerer med mer kløe og tretthet. Tar derfor Zyrtec når det blir for ille. Stikkstedet er fremdeles ømt/vondt. Blodprøver viser S-IgE 572 <120, i1Bigift 4,5 <0,35 og i3 Vepsegift 22,5 <0,35. Situasjonen er slitsom og jeg lurer på om hva jeg kan gjøre for å finne en løsning på dette problemet, da det ikke har vært noen endring. på symptomene.

Kvinne 65
Svar

Hei 

Dette var ikke lett.  Jeg er usikker på om dette var et vepsestikk i det hele tatt. Det finnes ikke hoggormer på Sardinia, men en europeisk variant av edderkoppen sort enke, Latrodectus tredecimguttatus, som kan gi veldig smertefulle bitt. Kanskje det er det du ble bitt av? Om det er en en sort enke er det i hvert fall minimal risiko for at du blir bitt igjen. Smertene på bittstedet etter sort enke kan i noen tilfeller vare i flere måneder. 

Dersom dette er reaksjon på et vepsestikk bør du utstyres med en såkalt EpiPen, som er en automatisk sprøyte med adrenalin som du kan sette med en gang du får et vepsestikk.

Det at symptomene har vart så lenge kan tyde på at det er noe mer du er allergisk mot. Du må få fastlegen din til å henvise deg til en allergologisk poliklinikk, for å gjøre grundig og omfattende testing, kanskje med sykehusinnleggelse.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-