Kryssallergi

Spørsmål

Høysnue på vinterstid?
Jeg er allergisk for alt som blomstrer og bruker allergimedisin fra januar til september. Nå har jeg fått høysnue i februar og normalt så begynner ikke problemene før de første gåsungene spretter, så hva kan dette skyldes? Har heller ikke husdyr og er nøye med husvask så der tror jeg ikke løsningen ligger. Er det noe som blomstrer nå? Har også hørt om kuldeallergi men det slår vel heller ut i utslett og blemmer? Jeg begynner normalt å ta allergimedisiner etter jul for å bygge meg opp til våren kommer. Har dere noen tips om hva dette kan være?

Sykdommer: Allergi for pollen, Bjørk og Burot
Cøliaki
Medisiner: Cyrtec

Kvinne, 28 år

Svar

Jeg kan ikke svare deg sikkert på dette, men trolig dreier det seg om det som kalles KRYSSALLERGI. Det vil si at dersom man er allergisk mot ett stoff, kan man også reagere mot flere andre stoff.

Dersom du er allergisk mot bjørkepollen kan du også reagere mot:
Nøtter (alle typer, inkludert muskatnøtt), mandler, peanøtter, gulrot, erter, potetskall, soyabønner, linser, eple, pære, banan, nektariner, kiwi og stenfrukter (plommer/svisker, kirsebær, fersken, aprikoser)
Krydder: Anis, karri (inneholder bl a koriander, karve, kajenne og sennep) karve, selleri, paprika, peppermynte, kamille.

Dersom du er allergisk mot Burot kan du også reagere mot:
Selleri, gulrot, persille, dill, anis, fennikel, koriander (karri) hvitløk, paprika, kamille

Dersom du er allergisk mot gresspollen, kan du også reagere mot:
Cerealer (hvete, bygg, havre, rug, mais, ris), tomat, peanøtter, erter, soyabønner, melon.

Det er ikke sikkert at dette er forklaringen, men det kan være det.