Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kraftig fiskeallergi. Hvordan unngå symptomer?

Spørsmål

Jeg har kraftig allergi mot fisk. Jeg er dessverre klar over at det eneste "kur" mot dette er å holde seg borte fra varene som gir meg utslag, men jeg har såpass alvorlig fiskeallergi at jeg også kan reagere på lukt/damp i luften. Så her kommer mitt spørsmål inn. Er det noen måte å forebygge dette på? Øke/senke noen verdier i kroppen ved å daglig ta allergitabletter som gjør at jeg kan over tid gjøre kroppen mer motstandsdyktig? Vil det ha noen effekt overhode å ta 1stk tablett hver dag av typen zyrtech/aerius etc? Nå tenker jeg altså på lukt/damp/stekeos, og ikke at jeg faktisk spiser matvarene. Når jeg var liten så husker jeg at jeg tok noe flytende som het Phenamin, men kan ikke huske om det var daglig eller kun ved behov. Man tar jo antihistaminer i forskjellige former for å motvirke/dempe utsalg av pollen og lignende, kan det ha effekt i mitt tilfelle også? Se for deg et scenario der jeg for eksempel besøker et fiskemottak der det er mye fisk "i luften". Dette går som regel greit, men har noen ganger har resultert i kløe på hals og astma/tett hals, men ingenting alvorlig. Håper du skjønner spørsmålet mitt og minner om at dette ikke handler om spising av matvarer, men luftbårne allergener.

Mann 31
Svar

Hei.


Du kan avgjort ta en allergitablett (antihistamin) før du skal et sted hvor du vet du kan bli eksponert for ting du reagerer på. Det kan dempe reaksjonene i beste fall. Hvor mye det vil hjelpe deg, kan imidlertid ikke forutsies. Det avhenger blant annet av graden av allergi,og hvor mye allergener du utsettes for. 

Av antihistaminer finnes det en rekke forskjellige tabletter og miksturer. Miksturene er stort sett beregnet på barn som ikke klarer å svelge en tablett. Mange av antihistamintablettene som finnes, er reseptfrie i minstepakninger, f.eks. Cetirizin, så du kan jo godt teste disse. 

Du forteller også om astmasymptomer som følge av allergi. Astmatisk utløste astmaanfall kan forebygges med daglig astmamedisin i inhalasjonsform. Diskuter med fastlegen din om det er noe du bør ha. Og det finnes symptomdempende astmamedisin, som virker "der og da", ved anfall og symptomer, f.eks. Ventolin inhalasjonsspray. 

Her kan du lese mer om fiskeallergi (fra Norges Astma- og Allergiforbund)

https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Allergenkilder-og-allergener/Allergener-i-mat/Fisk/

Håper informasjonen kan være til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-