Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kortisoninjeksjon mot allergi, eller allergivaksinering?

Spørsmål

Jeg er en 40 år gammel kvinne som er sterkt plaget av bjørkepollenallergi. Har fått påvist "ekstrem" allergi mot bjørk, ifølge legesekretær da jeg fikk resultatet. Jeg har null effekt av nesespray, øyedråper og tabletter. Har derfor de siste årene tatt Kenacort 1 gang i året. Denne virker utmerket, og jeg er da symptomfri hele sesongen. Jeg har vurdert vaksinasjon, ble henvist, men lege på konsultasjon for allergivaksinering foreslo at jeg bare burde fortsette å ta Kenacort 1 gang i året istedetfor å vaksinere. Jeg har vært helt desperat etter lindring, og har tatt Kenacort med glede, men når jeg nå googler dette står det masse skremmende om måneansikt, endret fettfordeling, nedsatt immunforsvar osv, og jeg blir veldig usikker på hva jeg skal gjøre fremover. Er det "mye" å ta Kenacort hvert år, og er da risikoen for nevnte bivirkninger stor, og burde jeg heller vaksineres, eller hva bør jeg gjøre? Mvh

Kvinne 40
Kvinne 40
Kvinne 40

Kvinne 40
Svar

Hei.


Det er korrekt at kortison (f.eks. Kenacort) kan gi alvorlige bivirkninger, men det er ved konstant og langvarig bruk,  og kun i liten grad ved engangsinjeksjoner som dette. De fleste bivirkninger av medikamenter har med dose og behandlingsvarighet å gjøre, det er ikke et enten-eller fenomen. Og så må en jo alltid når en skal velge å bruke et medikament eller ikke, både pasient og lege, vurdere nytteverdien opp mot muligheten for bivirkninger.  For deg er jo nytteverdien stor her. Jeg ville ikke hatt for store motforestillinger mot å fortsette med Kenacort en gang i året, og du får ikke "måneansikt" eller andre alvorlige bivirkninger av slik bruk. 

Men her snakker vi ikke om absolutter, og en kan argumentere for og mot begge valg, både allergivaksinering og Kenacortinjeksjoner. Slik behandling med Kenacort regnes forøvrig som noe "i overkant", altså litt "skyte spurv med kanon", og det er ikke helt i tråd med siste og mest oppdaterte og moderne behandlingsråd. Jeg hadde nok om jeg var deg, med halve livet foran deg, heller gått for allergivaksinering, så kan du bli kvitt din allergi for resten av livet. 

Skal en se på fordeler og ulemper, og det skal en jo alltid når en skal ta stilling til noe, så er den eneste ulempen med allergivaksinering at det krever tid og en del legebesøk over 2-3 år. Men nytteverdien kan jo være enorm, -å bli kvitt allergien for alltid- og med en slik potensiell gevinst vil jo de fleste gjerne velge noe som krever litt innsats, slik allergivaksinering gjør.

En god løsning vil jo kunne være å få Kenacort i år, og så tenke nøye gjennom hva du vil velge videre, så du tar best mulig valg.

Håper det var grei og nyttig informasjon, lykke til med gode valg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-