Kløe i munnen og halsen.

Spørsmål

Hei, jeg er en ung kvinne/jente på 20år...
I de siste 2mnd har jeg hatt problemer med kløe i ganen og øvre del av halsen, nesten bak mandlene. Og det er ofte vest på kvelden jeg blir helt tørr i halsen (ikke i munnen) og våkner flere ganger på kvelden av at jeg ikke får sove fordi jeg er så tørst og det klør noe forferdelig. De jeg har spurt av venner og familie sier at det kan være mat alergi men, da klør det vel ikke 2mnd i strekk??

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Det var et pussig fenomen, det du beskriver.
Kløe i munnen og ganen er et typisk tegn ved matallergi, det er sant. Men som du ganske riktig påpeker, denne kløen kommer etter inntak av de matsortene man ikke tåler - f.eks. frukt, grønnsaker, nøtter etc.
Kløen går over etter noe tid, som kan variere, men den er ikke sammenhengende i flere måneder. Derfor tror jeg som deg at dette er noe annet enn allergi.
Du skriver at du våkner med uttalt tørste i tillegg til kløen. Kan det være at du har for lite spyttproduksjon? En meget sjelden gang kan slikt skyldes sykdom, men ellers er munntørrhet en kjent bivirkning av forskjellige typer medikamenter.
Du skriver ikke om du bruker noen medisiner. Hvis du gjør det, bør du sjekke om det er disse som gir munntørrhet og kløe.
Hvis det ikke skyldes medikamenter synes jeg du bør oppsøke legen din og forklare problemet. Dermed kan man få utelukket sykdom. Når du da allikevel skal sjekkes, kan det jo for ordens skyld også tas en blodprøve med tanke på allergi, så vil også dette kunne elimineres.
Håper du snart blir kvitt problemet, det må være besværlig! Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-