Kattallergi

Spørsmål

Vi har en sønn på seks år som nå har begynt å klø i øynene etter at vi skaffet oss katt nummer to. Katt nummer én (en langhåret skogskatt) har vi hatt i syv år. For et par uker siden skaffet vi oss altså en kattunge, som er en korthåret huskatt, og sønnen vår begynte å klø litt i øynene. Det er ikke en konstant kløe, men en kløe som kommer og går litt, uten at vi har testet det ut over tid. Kløen oppleves ikke som et stort problem foreløpig. Blodprøve hos lege viser at han er allergisk mot hest, hund og spesielt katt.

Spørsmålene våre er:
1. Kan han kun være allergisk mot korthåret katt?
2. Vil hans allergiske reaksjoner mest sannsynlig bli verre i tiden fremover, eller kan de stabilisere seg på dagens nivå?
3. Siden han ikke har reagert på vår langhårete katt - vil da problemene mest sannsynlig forsvinne hvis vi gir bort den korthårete, eller har han nå utvilket allergi mot alle typer katter?
4. Bør vi kvitte oss med den korthårete og eventuelt den langhårete katten? Eller kan vi se an reaksjonene videre fremover uten at vi gjør allergien verre? Vi vil jo gjerne beholde begge kattene, men ikke på bekostning av vår sønns helse.

Mann, 6 år

Svar

Hei!
Svar på spørsmål:
1. Ja. Den katten dere har hatt i syv år kan han være tolerant over for fordi han er vokst opp med den, men han vil kunne reagere på andre typer katter.
2. Hvis kløingen i øynene er allergi - det vet vi ikke sikkert ennå, men det er sannsynlig - vil det kunne bli verre. Det problematiske med allergi er at det er umulig å si sikkert hvordan det går.
3. Det er mulig at han ikke vil reagere lenger hvis dere gir bort den korthårede. Hvis han er tolerant for den langhårede, men har begynt å reagere på den korthårede er det nok typen katt som er avgjørende.
4. Det går an å se an reaksjonene litt. Hvis han ikke hoster eller får astmatisk besvær har dere litt tid, men får han symptomer fra nedre luftveier er det viktig å gjøre noe ganske raskt.
Ved vedvarende kløe i øynene kan dere jo begynne med å kvitte dere med den nye katten, og se hva som da skjer.
En test på om han virkelig er allergisk, er å la han "råkose" med katten, helt opp i nese og øyne og se hva som skjer. En allergiker vil da nesten alltid nyse og klø i øyne og nese.
Husk at en såkalt allergitest hos fastlegen aldri er et bevis for allergi. Det er først når det er sikre plager ved kontakt at man vet at det er allergi.
Lykke til med kattehold!