Kakerlakker og allergi

Spørsmål

Spørsmål:
Når man er disponert for allergi, og innimellom må bruke allergimedisiner som Cetirizin 10 mg 1 tbl. daglig. Hvis man da får inn i huset kakerlakker som kan ha allergener med seg.
Hva skal til av undersøkelser m.m. for å med sikkerhet å kunne si at det nå er disse kakerlakkene som er skyld i disse allergiske symptomene?
Kan du si noe om dette? Og evt. prosedyrer og symptomer? Og hvordan kunne si om symptomene skyldes det ene, eller det andre?
Gjelder kvinne ca. 40 år.

Svar

Hei.

Det er kanskje noe feil ordbruk å si at man er "disponert for allergi". Enten har man en allergi, eller så har man ikke en allergi.
(Man kan ha en økt risiko for å utvikle allergi pga genetiske forhold, f.eks. om en eller begge foreldre har allergi, så kanskje en kan si at det er å være "disponert" for allergi, om en har mye av det i familien)

En kan og bør la seg undersøke hos fastlegen med blodprøver og / eller prikktesting, for å se om man har en allergi. Det er det første og avgjørende poenget her.

Det du spør om, er om det går an å undersøke OM kakerlakker fører til allergisymptomer, dvs ved å ha med seg inn allergener i huset. Det kan en ikke undersøke.
Siden det ikke går an å undersøke det du her spør om, så kan jeg heller ikke beskrive noen prosedyrer, siden der ikke finnes noen prosedyre å beskrive.

Når det gjelder allergisymptomer, så kan en generelt få symptomer fra øyne, nese, luftveier, mage og hud. Hvilke organer en får symptomer fra, bestemmes i stor grad av typen allergi, og av typen allergen.
Allergener man får gjennom luften, f.eks. pollen, vil heller gi symptomer fra luftveier, øyne og nese, enn fra mage og hud. Allergener en får fra kost, f.eks. sitrusallergi, vil oftere gi symptomer fra mage, hud evt luftveier, ikke nødvendigvis øyne. En legemiddelallergi vil kunne gi hudsymptomer (utslett) og i verste fall pusteproblemer. Dette er fremfor alt invididuelt. Men samlet snakker vi altså om f.eks. nysing, kløing i øyne, renning fra nesen, tetthet i nesen, pusteproblemer, astma, utslett, mageproblemer / fordøyelsesproblemer, men som du forstår, avhengig av allergien og allergenet.

For å finne ut av slikt, tar en som ovenfor beskrevet, blodprøver eller prikktester hos legen, som vil fortelle hva man er allergisk for og hva man ikke er allergisk for.

Forøvrig tenker jeg at kakerlakker i et hus må vekk uansett, med hjelp av faglig ekspertise på utrydding av slike, og at dette derfor ikke er et stort poeng i forhold til allergi, rent praktisk sett. Er der kakerlakker i huset, skal dette vekk, og noe mer er det egentlig ikke å si om kakerlakker. Og når de er vekk, så er de vekk. Allergispørsmål og vurderinger holdes da som en sak for seg, uavhengig av kakerlakker.

Men fremfor alt går det altså ikke an å undersøke OM kakerlakker bringer med seg allergener i huset. Da måtte man jo teoretisk "fange" kakerlakkene i huset og undersøke i mikroskop om de har allergener på beina osv, som de bringer inn i huset, og det går naturligvis ikke an i praksis. Det eneste man gjør med kakerlakker, er å utrydde dem.
Ha det bra.