Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

IgE allergi

Spørsmål

Jeg har tatt en rekke prøver og tester ang allergi hos Fürst og fikk et svar tilbake jeg ikke forstår helt. Det står bl.a. at IgE innhold er svært høyt. Og at det kan foreligge meditert allergi. Hva betyr "meditert allergi" og "IgE" ?

På forhånd takk !

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

Det skal nok være "IgE-mediert allergi", kanskje en liten trykkfeil der.

IgE er en type antistoff som kroppen lager når den blir utsatt for et fremmed stoff (allergen). Immunforsvaret kan huske hva det har blitt utsatt for tidligere, og hvis kroppen blir utsatt en gang til for et slikt stoff, produseres masse IgE-molekyler som forsøker å nøytralisere de fremmede stoffene. En slik reaksjon kalles en IgE-mediert allergi, og typisk eksempel på en slik reaksjon kan være pollenallergi.

Noen ganger vet man ikke helt hva man reagerer mot, og en blodprøve som måler nivået av IgE-stoffer i kroppen vil si noe om kroppen har en generell allergisk beredskap, så og si.

Forhøyede nivåer av IgE peker altså ikke på en spesifikk allergi, men antyder at du er allergisk mot ett eller annet.

Jeg synes det er et godt prinsipp at alle blodprøver som tas, skal forordnes og tolkes av lege, som regel er det mer forvirrende enn opplysende om pasienten får blodprøvesvarene utlevert (selv om det ikke er noe hemmelig over dem). Du bør derfor diskutere dette funnet med fastlegen din.