Hyposensibilisering mot allergi?

Spørsmål

Hei.

På onsdag fikk jeg feber og har ligget i sengen til i dag. Jeg tenker det har noe med allergi å gjøre. Tidigere har jeg prøvd fire forskjellige allergi-piller som ikke hjalp stort samt injeksjon som hjalp en del, men har aldri fullstendig blitt kvitt symptomene som slim i halsen/nesa/bihulene, tett i nesa, kvalme, slapphet. Jeg blir også ofte sjuk. Jeg har disse symptomene hele året, men det blir verre på sommeren.

Jeg har allergi mot bjørkpollen, gresspollen og litt allergi mot gjær og candida. Jeg har vert hos fastlegen mange ganger plus noen andre leger, men de har ikke funnet noe spesielt. Fastlegen min sier at det kan være støvallergi (jeg merker ingen forskjell inne eller ute) eller at jeg kan ha fått for mye antibiotika som liten.

Jeg spiser ganske sunt ivertfall de siste to årene (kjøtt, salat og frukt nesten hver dag og fisk en gang i uka), men er ganske tynn og veide meg for 66kg to måneder siden. Jeg tar multivitaminer og b-vitaminer (etter anbefaling av lege) og tran.

Jeg fjernet mandlene for 2.5 år siden, men det hjalp absolutt ingen ting.

Jeg drev litt med trening, men får fort melkesyre og blir utslitt, får også vondt i leddene ganske raskt og må spytte slim hele tiden. Jeg jogget eller syklet 30 - 60 min med pauser en gang i uka i to måneder, men følte at jeg bare fikk mindre energi av det. Jeg begynte med styrketrening istedenfor som var litt enklere, men fikk fortsatt mye slim med en gang pulsen min gikk opp.

Jeg lurer egentlig bare på om det er noe enkelt jeg kan prøve. Da jeg var mindre tok jeg en karusell som sugde ut alt av slim og det var utrolig behagelig, men ikke så behagelig for gensern min. Kan det for eksempel hjelpe meg å fjerne slim av og til(på annen måte enn nesespray)?

Svar

Hei!

Allergi er en immunologisk reaksjon og i allefall den varianten vi tenker mest på (pollenallergi) vil gi besvær fra nesen, øynene og halsen, men sjeldent feber. Om man har påvist allergi er det betimelig at man forsøker både kortisonspray i nesen over minimum 6 uker og helst oppstart 4 uker før pollensesongen, antihistaminer i tablettsform og evt også øyedråper dersom man har mye allergisymptomer fra øynene. Tretthet er et vanlig symptom på allergi, men vanligvis ikke typiske tegn til bihulesykdom eller symptomer på halsinfeksjon. Støvallergi er noe upresist, mulig mener legen din middallergi, midd finnes i sengetøy og klær og er vanlig innendørs. Dersom du har en uttalt pollenallergi er det mulig du kan egne det for hyposensibilisering, som til dags dato er den eneste muligheten vi kjenner til for å gjøre en allergiker "allergifri". Dette er ofte et langtrukket forløp med jevnlige injeksjoner (noen ganger tabletter) over 3-5 år, og bør følges ved en spesialistpoliklinikk ved sykehus. Du kan nevne dette for fastlegen din, slik at henvisning kan sendes. Lykke til!