Hvilken allergimedisin for nesen skal vår sønn bruke?

Spørsmål

Spørsmålet gjelder sønnen min, på 17 år (snart 18). Han fikk for noen år siden påvist allergi mot støvmidd og pollen. Har ikke hatt store plager og ikke brukt medisin, kun Otrivin nesespray i enkelttilfeller. Nå i sommer har han imidlertid vært mye plaget med nesetetthet og rennende nese. Otrivin kan jo bare tas i kortere tidsrom, så da kan han ikke bruke det. Vi ønsker derfor å prøve allerginesespray. Trenger imidlertid noen råd, og fastlegen er på ferie. Han prøvde for noen år siden Livostin nesespray. Tok kun 1 dose. Fikk i tiden etter dette noen "tics" eller rare munnbevegelser som varte en periode (noen uker) før det gikk over. Vi ble veldig skremt av dette. Han har aldri hatt noe slikt verken før eller siden. Har lest at antihistaminer kan forårsake tics, men er det sannsynlig at dette kan oppstå etter kun en enkeltdose nesespray? Eller var dette et tilfeldig sammentreff, og han fikk "ticsene" av en annen, ukjent grunn? Vi oppsøkte ikke lege med dette, men er vi skeptisk til å prøve Livostin igjen. Prøvde derfor en kortisonspray, Nasonex, nå i helgen. Denne har virket fantastisk godt på plagene, selv i flere dager etterpå, men like etter at han hadde tatt den, fikk han en intens kløe i halsen som varte i ca 1/2 time. Jeg har lest at dette kan være mulig tegn på en større allergisk reaksjon som kan komme etter hvert?, slik at jeg da er bekymret for at han skal bruke denne sprayen igjen. Så da blir jeg litt opprådd for hva vi skal gjøre. Ønsker helst å holde behandlingen lokal med nesespray. Spørsmålene blir da: høres det trygt ut å prøve en dose til med Nasonex, til tross for halskløen? Eller bør vi velge noe annet, og kan vi i så fall prøve Livostin, til tross for "tics-episoden"? Eller er det best å prøve et helt annet preparat? Ser at disse nesesprayene inneholder et konserveringsmiddel som heter benzalkoniumklorid, kan dette forårsake allergi eller reaksjoner? Han er ellers frisk og bruker ingen medisiner. Er takknemlig for råd, hilsen (over)bekymret mor

Mann
Svar

Hei.


Det er henimot utenkelig at det var Livostin som forårsaket ticsene han hadde. Ting kan jo opptre etterhverandre, uten at det er årsakssammenheng, og det er nok det som har skjedd her. Derfor anser jeg det som aldeles trygt å begynne med denne igjen, om han skulle ønske dette.

Nasonex kan gi halsirritasjon som bivirkning, og det er nok det han har kjent. Nasonex inneholder kortison, som er den mest virkningsfulle medisin vi har mot allergi, og det er derfor ingen grunn til å tenke at det han kjente fra halsen, fra "begynnelsen" på en større allergisk reaksjon, slik du har tenkt på. Slik halsirritasjon er ufarlig, og det er doseavhengig. Så kanskje hvis dere velger å begynne med den igjen, så kan han forsøke en lavere dose, evt prøve å rense halsen ved å harke og skylle og spytte, like etter at han har tatt nesesprayen, for å hindre at den svelges ned fra nesens bakre deler og ned i svelget. Blir det allikevel for irriterende, lar han heller være å bruke den. Det finnes andre kortisonholdige nesesprayer også, f.eks. Avamys, Nasacort, for å nevne tilfeldige eksempler, som er alternativer han forsøke dersom kløe i halsen forblir et problem med Nasonex.

Lomudal er en helt annen medisin som han også kan vurdere å forsøke.

Daglig skylling av nesen med fysiologisk saltvann kan også hjelpe godt. Dere kan kjøpe en spesiell "kanne" til dette på apoteket.

Lykke til!