Henoch schønleins purpura

Spørsmål

Hei. Min sønn på 14 år hadde Henoch scønleins purpura da han var 4 år. Han fikk det etter en halsbetennelse, og hadde symptomer som oppkast, hovnet opp i pungen (ble operert), utslett og hevelser i magen samt ledd. Det tok lang tid før han kom seg.
Det siste året har han hatt stadige utbrudd med samme type utslett. Vi var hos lege (vikar). Det ble tatt blodprøver og urinprøve, som var fine. På anbefaling fra vikar legen fikk vi time hos fastlegen uken etterpå for nye prøver. Fastlegen kunne ikke helt fotstå hvorfor vi kom, men tok nye prøver. Disse var også fine. Min sønn har ofte slikt utslett, gjerne etter fysisk aktivitet. Han fikk også masse utslett i sommer etter at han fikk mange myggstikk. Myggstikkene hovnet kraftig opp, og ble lilla på farge. Det gikk over, så vi oppsøkte ikke lege.
Nå har han på nytt utslett, og klager over smerter i knær og ankler under trening. Vi er usikre på om dette er noe vi bør bekymre oss for, eller om han bare må "leve med det". Utsetter å gå til fastlegen da vi føler at han ikke syns dette var noe å bry seg om.

Svar

Hei!
Henoch schønleins purpura er en immunologisk sykdom. Immunsystemet "overreagerer" ofte etter en virus eller bakterieinfeksjon og gir typisk utslett og kan påvirke nyrene. Ledd blir ofte påvirket. Det er ikke helt uvanlig med tilbakefall, men gjerne innen 2 år etter første utbrudd. Nyrene kan påvirkes og det er viktig med kontroll av urin og nyrefunksjonsprøve. Utslett relatert til myggstikk eller fysisk aktivitet kan ha en sammenheng med tidligere gjennomgått sykdom, men det vil være av mild form og må forståes som allergisk utslett. Det er ikke farlig og behandles som ved allergi med evt kortisonkrem om det blir veldig plagsomt. Sannsynlig vil han vokse dette fra seg i 16-18 års alder. Dersom leddene er hovne og røde bør dette absolutt undersøkes av lege. Jeg ville ikke bekymret meg for dette og blodprøver vil sannsynligvis ikke være til nytte. Jeg håper dette var et beroligende svar.