Har jeg ikke allergi?

Spørsmål

Jeg har vært plaget av allergi i 20 år. Bruker nå kombinasjon av Aerius, Avamys, Livostin samt Kenocort sprøyter. Sprøytene har fungert så bra at jeg har kuttet ut Aerius (som gjorde meg trøtte). Jeg ønsker "vaksinere" meg og tok derfor en blodprøve hos legen. Ut fra denne fikk jeg beskjed om at jeg ikke har allergi og kan derfor heller ikke få henvisning til vaksinering. Finnes det andre måter å verifisere min allergi?

Kvinne, 42 år

Svar

Hei.

Her er det faktisk slik at det er en reell mulighet for at du ikke har en allergi, men at du selv og/eller legene dine i alle år har feiltolket symptomene og stilt feil diagnose. Jeg kan selvfølgelig ikke konstatere at dette, men det er ihvertfall teoretisk mulig. Hvis ikke du har allergi, skal du selvfølgelig og åpenbart ikke gjennomgå et langt vaksinasjonsprogram mot allergi heller.

Du har nå tatt blodprøver. Hvis der fremdeles, ut fra kliniske vurderinger, foreligger mistanke om allergi, så bør du få utført prikktesting. Diskuter dette med legen din, som kan henvise deg til noen som utfører dette hvis ikke fastlegen gjør det selv.

Uansett så er det jo slik at hvis man skal tenke i retning av vaksinering mot allergi, så må man jo ha et faktisk identifisert allergen (noe man reagerer allergisk på) for å velge behandling. Behandlingen er nemlig allergen-spesifikk, dvs man behandles mot f.eks. bjørkepollenallergi, men det virker ikke mot f.eks. eggallergi.
Man kan ikke vaksinere "generelt" mot allergi.

Ha det bra.