Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forebyggende medisiner mot insektsstikk i Syden?

Spørsmål

Hei, Jeg sliter med kraftige allergi reaksjon ved insektsstikk i Spania og ønsker å ta medisin for å forebygge, finnes det ?

Mann 55
Svar

Hei.


Nei, det gjør det egentlig ikke. Spørsmålet er også om dette faktisk er en allergi, eller kanskje heller ekstra kraftige reaksjoner på myggstikk. Det er nok mer sannsynlig. Det finnes allergi mot stikk fra insekter, f.eks. personer som får pustevansker og i verste fall kan dø, som akutt allergisk reaksjon på f.eks. vepsestikk. Men hvis det du plages med, er ekstra store, røde og kløende hevelser omkring stikk fra mygg og moskitoer, så er det vanligvis ikke allergi.


Det beste er naturligvis å forebygge og å prøve å unngå å bli stukket innsektene. Hvis det er ute om kvelden du får myggstikk, (som er det vanlige) så kan du dekke deg til med lange bukser og sokker, fremfor shorts og bare føtter. Får du et stikk med kraftig reaksjon, altså rødhet, kløe og hevelse, så er det veldig effektivt å smøre på litt hydrokortisonkrem. Det stiller også kløen effektivt.


Hvis det handler om andre (allergiske) reaksjoner enn rødhet, kløe og hevelse, så går det an å ta en allergitablett. (antihistamin) Det kan du kjøpe reseptfritt og ta med deg.


Skulle en tenke i retning av forebyggende medisiner, slik du spør om, så ville det evt være å ta en antihistamin hver dag, men om du skal gjøre det, avhenger av hva du plages med. Så jeg vil ikke ubetinget anbefale dette, selv om det forsåvidt er trygg og grei medisin å forsøke, om du skulle ønsker det. Men effekten er usikker, og du vil fremfor alt selvfølgelig ikke få færre stikk av å bruke den.

Du skriver "kraftig allergireaksjon", men ikke hva det er. Er det kun rødhet, kløe og hevelse omkring stikkene, så er det etter alt å dømme ikke allergi, og da er det ingen hensikt i å ta allergitablett / antihistamin forebyggende.


Håper det var grei info. Ha det bra.