Elveblest ?

Spørsmål

Fikk her en dag et allergisjokk der leppene og drøvelen hovnet opp. Etter dette har jeg begynt å få utslett på kroppen. Det begynte å komme på armer og bein, men etterhvert har det blitt mindre der og mer på overkroppen og ryggen. Disse udslettene får jeg nesten bare etter at jeg har sovet. Utslettene varierer i størrelse og ligner vannmerker/ regn dråper, de klør og er litt hovne, men det virker ikke som det er noe veske i dem. Jeg lurer på hva dette kan være?

Mann, 22 år

Svar

Hei !

Det er selvfølgelig tilnærmet umulig å stille en sikker diagnose på et utslett pr internett, uten å se utslettet.
Det du beskriver, høres imidlertid mest ut som elveblest, eller urticaria som det også kalles. Dette bl.a. pga din beskrivelse, at det klør, og at du hadde "allergisjokk" like forut for dette.

Den medisinske betegnelsen for det du kaller allergisjokk her, er Quinkes ødem eller angioneurotisk ødem. Det er en potensielt farlig tilstand, fordi man kan hovne så opp i svelget at det kan hindre pusting.

Du kan lese mer om både elveblest og Quinkes ødem i vedlagte link.
Elveblest og Quinkes ødem er beslektede tilstander, og er en type allergisk reaksjon.

Det er ofte særdeles vanskelig eller umulig å finne ut hva man har reagert på, men du bør gå til lege å se om det er mulig å finne ut hva du har reagert på. Og en annen grunn til å gå til lege, er å få medisiner som du kan ha tilgjengelig dersom dette "allergisjokket" skulle komme tilbake.
Dette er særdeles viktig !
Inntil du har vært til lege, kan du forsøke antihistamintabletter mot utslettet.
Disse kan du kjøpe småpakninger av reseptfritt på apoteket.

Ønsker deg god bedring !