Elveblest?

Spørsmål

Sønnen min på 9 år har hatt kvalme og mageproblemer i 5 år, men nå har endelig en homeopat funnet ut han ikke tåler melk,så nå har han hatt 4 fine måneder. Men i går skjedde det noe ekkelt,han ble bråkvalm og fikk store,stygge utslett i hele ansiktet,han la seg ned og ble kvitt både utslett og kvalme etter en halv time..han hadde ikke fått i seg melk.bare egg og bacon som han har spist mange ganger..for meg virker det som en allergisk reaksjon som var skremmende..Hva kan det være?har vist bildene av ansiktet hans til en barnelege,men han visste ikke,men han har heller ikke skjønt at han har hatt melkeallergi i mange år heller.. Homeopaten sa bare at han ikke tåler melk og aspartam..noe mer fant han ikke ut.

Mann, 9 år

Svar

Hei.

Det er ganske sannsynlig at det gutten din hadde her, var en allergisk reaksjon. Evt kan det har vært elveblest / urticaria.
Få fastlegen hans til å utrede ham grundig for allergier, evt via henvisning til allergolog (spesialist i allergi), for er du helt nødt til å få klarhet i.

Det er flott og meget gledelig å høre at gutten din er blitt bedre uten melk, og det er meget mulig at han ikke tåler forskjellige typer melkeprodukter.
Men denne diagnosen er så viktig å få bekreftet eller avkreftet og kartlagt nøye, at du må få fastlegen hans til å gå inn i denne problematikken også.
For det første må diagnosen bekreftes ifra kompetent medisinsk hold, for det at et barn skal holde seg vekke fra melkeprodukter i hele oppveksten er såpass drastisk at diagnosen må være sikker.

Og i tillegg må man finne ut om det dreier seg om en av to følgende, helt forskjellige tilstander:
1) Laktoseintoleranse. Dette er en vanlig og hyppig oversett tilstand, hvor man ikke kan fordøye melkesukker. Har man dette, så tåler man imidlertid meieriprodukter uten melkesukker/laktose, og da bør gutten din selvfølgelig få muligheten til å spise slike næringsrike produkter som f.eks. ost, youghurt m.v. Det er ikke en spesielt vanskelig diagnose å bekrefte eller avkrefte.
2) Melkeproteinallergi / -intoleranse.
Dette er IKKE det samme som laktoseintoleranse. Ved denne tilstanden får man symptomer og plager av å innta melkeprotein. Har man dette, så hjelper det ikke å holde seg unne laktoseholdige produkter, slik som ved laktoseintoleranse.

Det å få stilt eller avkreftet så viktige diagnoser hos et barn, må du få gjort hos helsepersonell, som kan gi deg sikre svar, og ikke hos homeopat.
Homeopatens virksomhet er nemlig ikke basert på vår fysiske, beskrivbare virkelighet slik vi kjenner den, men på et trossystem av bisarre og ubegripelige begreper og forestillinger som ikke er påvisbare i vår kjente verden. Mao. er det en trossretning, og ikke et medisinsk kunnskapsfelt, og slikt kan man selvfølgelig gjerne velge å benytte seg av om man er voksen og velger det selv, især hvis man ikke har noen alvorlig sykdom, men etter min mening kan man ikke overlate barns medisinske problemer til homeopater og derved unnlate å la barnet få kompetent medisinsk vurdering hos kompetente fagpersoner.

Det at homeopaten sa at gutten din ikke tåler melk, kan altså meget gjerne ha vært korrekt, og det er ikke vanskelig i det hele tatt å tenke seg at dette har vekket din tillit til homeopati, men laktoseintoleranse er en såpass vanlig tilstand, at hvem som helst kunne ha sagt det om et sykt barn med uklare symptomer, og der kunne ha vært betydelig sjanse for at det var korrekt.

Forsøk på oppsummering:
Barnet ditt har etter alt å dømme hatt en betydelig allegisk reaksjon. Dette må du komme til bunns i, slik at barnet kan slippe slike reaksjoner igjen.
Finn ut om barnet har melkeproteinallergi eller laktoseintoleranse, slik at du kan legge opp kosten iht. til dette. Du må altså ha en spesifikk og konkret diagnose her, ikke bare at han "ikke tåler melk", slik homeopaten sa, for dette kan altså være forskjellige ting.

Håper svaret er til nytte for deg og gutten din. Lykke til!