Eggeallergi og hudreaksjoner

Spørsmål

Har ei jente på 3,5 år som har eggeallergi. Første mistanke oppstod når hun var rundt 6 mnd gammel og fikk elveblest over hele overkroppen etter at jeg hadde stekt egg på kjøkkenet og tatt i henne etterpå. Samme tid fikk hun en gang mavesmerter og ble rød over hele kroppen etter inntak av sjokolade som inneholdt egg.

Vi har holdt henne helt borte fra egg frem til hun var 3 år. Etter den tid har vi sakte men sikkert begynt å gi henne eggeprodukter, og ser at det fremdeles er ren kroppskontakt som gir mest utslag. F.eks. dersom jeg lager pannekaker, og tar på henne etterpå uten å vaske hendene. Hun kan godt spise sjokolade, kjeks, o.l. med egg uten problemer. Spørsmålet er:

Hun får fremdeles elveblest ved "ren" eggekontakt, men er ikke plaget bortsett fra litt kløe. Vi gir henne allergimedisin dersom hun får mye elveblest. Den har god effekt. Er det greit at vi / barnehage / besteforeldre utsetter henne for egg, siden reaksjonen ikke er alvorlig? Er det fare for at allergien blir mer alvorlig dersom vi utsetter henne for egg?

Kvinne, 3 år

Svar

Hei, og takk for spørsmål.

Det ser ut til at deres eget forsøk på gjeninnføring av egg heldigvis har vært heldig, og det er jo viktig, med tanke på eggtilsetningen i så mange dagligmatvarer.

På spørsmålet om andre skal utsette henne for egg, er det vel ikke noe entyd svar på dette, men jeg forslår følgende:
Hold henne over en periode på feks 1 mnd helt unna egg i kosten, så godt det lar seg gjøre. I denne perioden, se om hun reagerer mindre etterhvert når dere tar på henne med eggefingre. Dersom hun blir bedre her, er jo kanskje det et indisium på at hun burde være forsiktig med egg fortsatt.
Dersom ingen forandring skjer, ville jeg jo synes det er greit at andre også kan introdusere henne til egg, så lenge hun ikke har reaksjoner som rennende øyne, tett pust etc. Dere kan jo passe på at hun har med seg allergimedisiner, feks Cetirizin, som kan gis dersom hun skulle få en sterkere reaksjon.
Jeg synes dere har gjort noe fornuftig ved å forsiktig gi henne egg igjen. Kroppen har nok en viss evne til å hyposensibiliseres når man forsiktig øker mengde av et stoff man reagerer på.
En siste ting: snakk med helsesøster vedr dette ved vaksinering, da endel vaksiner er laget på hønseegg, og man er alltid litt ekstra obs når det er snakk om eggeallergi.

Lykke til