Eggallergi hos barn?

Spørsmål

Vår sønn som nå er 2 og et halvt år gammel var tidligere en del plaget med magesmerter og diaré, og litt utslett rundt øynene.
Vi bestilte derfor time hos lege, og ble henvist til sykehus. Etter 3 måneder fikk vi time på sykehuset (14 dager siden nå), men i mellomtiden
var vår sønn blitt så mye bedre at vi vurderte å avbestille timen, men gjorde det ikke. På sykehuset ble det påvist egg allergi.
Han har spist en del egg, blandt annet mye majones (nesten hver dag i en periode), men også vanlig kokt egg. Dette gjorde han
også ukene før vi var på sykehuset, og han hadde ikke noen merkbare symptomer på allergi da. Vi ble derfor veldig overasket
når legen på sykehuset rådet oss til å holde han helt borte fra egg. Han mente at vi etter en stund
kunne vi begynne å prøve litt forsiktig igjen for å se om allergien var gått over.

Da vi syntes dette virket litt hysterisk så snakket vi med guttens fastlege i dag. Han mente legen på sykehuset hadde rett, vi burde
holde han helt borte fra egg fordi om en ikke hadde noe særlig symptomer på allergi så kunne det plutselig slå veldig ut om han
fikk i seg egg, og i værste fall føre til anafylaktisk sjokk. vi syntes dette hørtes litt skremmende ut. Er det virkelig tilfelle?
Og om det er tilfelle hvordan kan da legen på sykehuset si at vi etter en stund skal prøve litt forsiktig med egg igjen? Da han
hadde lite symptomer på egg før allergien ble påvist så er det ikke enkelt å vurdere om han er kvitt allergien med å prøve å gi
han litt egg. Og om det stemmer det som fastlegen sier så kan jo dette da i værste fall føre til anafylaktisk sjokk.

Hva mener du? Bør vi holde han 100% borte fra egg? Er det fare for at dette plutselig skal bli veldig mye værre? Min første tanke
når jeg hørte han hadde egg allergi var at vi kunne holde han borte fra egg til hverdags, men at det ikke var så
farlig om han f.eks. spiste litt kake med egg i når han er i bursdagsselskaper o.l., men nå er jeg veldig i tvil.

Mann, 2 år

Svar

Hei.

For det første skjønner jeg meget godt at dere er forvirret her, for dere har fått informasjon som lett kan virke motstridende og ulogisk, og alle de spørsmål du kommer med i den forbindelse skjønner jeg derfor veldig godt at du stiller.

Jeg vet ikke hvilke undersøkelser og prøver som ble utført på sykehuset som bakgrunn for at man stilte diagnosen eggallergi. Prikktest? Blodprøver / IgE-antistoffer? Eliminasjon- og provokasjonsdietter?

Dersom det f.eks. bare ble utført prikktest, så er der en mulighet for å få såkalt falskt positivt resultat, dvs at det kan se ut som man er allergisk uten at man er det. Jeg sier ikke at dette er tilfelle her, men det er velkjent at det er teoretisk mulig og ikke helt sjeldent.
Man må i hvertfall tenke i den retning, når barnet har spist rikelig med eggholdige matvarer før utredningen, og ikke vist noen reaksjoner som skulle tilskrives allergi.
Blodprøvesvar og resultat av prikktesting må ALLTID sammenholdes med sykehistorien og klinisk mistanke. Når der er liten mistanke om allergi ut fra sykehistorien, slik du presist påpeker her, så er ikke nødvendigvis utslag på blodprøver eller prikktester en "fasit" på at der foreligger allergi.
Helt sikre diagnoser får man kun hvis man utfører eliminasjons- og provokasjonstester med den mistenkte matvaren, fortrinnsvis som blindtest, dvs at man skjuler matvaren i en kapsel e.l., slik at man ikke vet om man får det i seg eller ikke. Dette utføres på enkelte sykehus, og fastlegen kan henvise til dette ved tvil.
Man skal ikke sette igang slikt på egen hånd, men kun i samarbeid med lege.

De fleste som har eggallergi vokser dette av seg innen de er blitt 7-8 år gamle. Dette kalles toleranseutvikling. Eller at barnet "gror det av seg", som det kalles på folkemunne. En slik toleranseutvikling skjer ofte rimelig raskt i oppveksten.
Pga dette er det riktig å forsøke små mengder av den aktuelle matvare etter en stund, slik som sykehuslegen sa til dere.

Du spør om dette med anafylaktisk sjokk. Det er en kjensgjerning at enhver allergiker teoretisk sett kan utvikle et anafylatisk sjokk som en akutt og kraftig allergisk reaksjon. Dette er en hyperakutt og alvorlig situasjon.
Det er dog meget sjeldent, og eggallergi er ikke kjent for å gi dette særlig ofte.

Men siden de aller fleste barn "vokser av seg" en eggallergi, så er man jo nødt til å forsøke å reintrodusere egg i kosten etterhvert, slik at ikke barnet går glipp av denne viktige næringskilden både i barndommen og resten av livet, for ikke å snakke om alle de praktiske vanskene det er med å unngå alle matvarer som inneholder egg.

Snakk derfor om allergiberedskap med deres lege, og få medisiner tilgjengelig for evt anafylaktiske reaksjoner.
Dere vil jo høyst sannsynlig ikke få bruk for det, men beredskap er alltid viktig.

Men før noe annet ville jeg nok gått diagnosen litt mer i sømmene, og den ballen må du spille over til fastlegen deres. Jeg sier absolutt ikke at diagnosen er feil, men man kan sannelig spørre seg, når du faktisk sier at barnet spiste mye egg regelmessig i lengre tid forut for undersøkelsen, og overhodet ikke viste tegn til allergiske reaksjoner.
Be fastlegen om å gå nærmere inn i dette ved å se på hvilke undersøkelser som er gjort som grunnlag for at diagnosen ble stilt. Barnet kan også med fordel henvises til en allergolog (spesialist i allergi) dersom det er tvil om diagnosen (hvilket det kanskje er)

Håper at du finner noe av nytte i svaret. Lykke til.