Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

E-stoffer og allergi?

Spørsmål

Hei til deg. Her kommer spørsmålet, er det mulig å være allergisk/intolerant eller overfølsom mot E stoffer? I dette tilfellet er det snakk om E150d. Og er det mulig å ta allergi test? Har lest litt om e stoffer og hyperaktive barn, det er ikke så rart, når det føles ut som en maurtue under huden samtidig som man blir 'døsig'. Jeg har testet ut 3 forskjellige produkter hvor alle inneholder 150d og sitter igjen med en vanvittig kløe, varme, og oppblåsthet. Men kløen er den verste. Tenkte og på evt om det kan påvirke gallesystemet, mtp kløen. Har ingen andre (kjente) allergier, men er forsiktig med mye laktose. Matvarene som har hvert prøvd er saft, cola og snop. Klarer med fint uten 😂 Mvh T.

Kvinne 32
Svar

Hei.

E-stoffer er en lang rekke tilsetningsstoffer som brukes i matvareproduksjon. Mange av E-stoffene er naturlig forekommende, som f.eks. E101 = Vitamin B2, og E100 = kurkumin (fargestoffet fra urten gurkemeie), og C-vitamin og sitronsyre er andre eksempler på E-stoffer.

Epler (i seg selv, selv usprøytet fra egen hage) inneholder 10 forskjellige E-stoffer, og menneskekroppen over 90 naturlig forekommende E-stoffer, kjemisk sett.


Her er en god artikkel fra Norsk Astma- og Allergiforbund, om E-stoffer og allergi:

https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Allergenkilder-og-allergener/Allergener-i-mat/Tilsetningsstoffer-E-stoffer-og-intoleranser/


Du spør om E150d. Det er svært hyppig brukt fargestoff til mat, god gammeldags sukkerkulør, som vi bruker i brun saus osv. 

E150d er en sulfitt-versjon av karamell, altså brent sukker i en sulfitt-(svovel)forbindelse. 

Sulfitter generelt kan gi allergiske reaksjoner hos noen, f.eks. elveblest, og den kan gi reaksjoner i kroppen som er ubehagelige, men som ikke er allergi. Da handler om det kjemisk overfølsomhet.

Det er ikke utenkelig at det er sulfitter du reagerer på, for det er ikke helt uvanlig. Sulfitter brukes imidlertid som konserveringsmiddel i en lang rekke mat- og drikkevarer, f.eks. vin. 


Det finnes ikke noen spesifikk test på du er allergisk mot E150d, og ikke er det sikkert at det er allergi heller, for det kan være en kjemisk overfølsomhet, som heller ikke går an å bekrefte eller avkrefte med noen testing. Men imidlertid er jo ting heldigvis enklere enn som så: Merker en at en reagerer på et eller annet man har spist eller drukket, lar man bare være å innta det flere ganger, slik du selv er inne på når du sier at du "klarer deg fint uten".


Håper dette var grei informasjon. Ha det bra.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-