Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bør jeg ta en ny runde med allergivaksinering?

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 51 år har vært plaget med allergi mot alt av pollen, muggsopp osv hele livet. Jeg har en samlet skyhøy IgE på litt under 5000 og har vært på KAL-klinikken og på lungemedisinsk avdeling. Jeg har lest mye om allergi og prøvd det meste av remedier. Blant annet har jeg blitt stadig mer oppmerksom på sammenhengen mellom psyke/stress og allergi, samt hvordan ulike typer mat gjør meg godt og omvendt. "Det nye klimaet" uten frost gjør at jeg kjenner muggsopp-allergien hele vinteren og pollensesongen har vært i gang en god stund. Det er svært krevende. Mitt korte spørsmål denne gangen er: Jeg har tidligere prøvd vaksine mot timotei hos lege NN. Alle tilbydere av en slik behandling og medisinske aktører, sier at man blir bedre, om enn i ulik grad jfr NHI.NO: "Og alle skal oppleve færre symptomer etter at de har vært på vedlikeholdsdose i ett til to år." Behandlingen min gikk over tre år og ble fulgt som den skulle, men i stedet for å bli bedre hadde jeg flere symptomer etterpå enn da jeg startet. IgE var tilsvarende skyhøy. Dette kan ha sammenheng med at jeg er "allergisk mot det meste" og at vaksinen ikke klarer treffe. Derfor; Vil dere anbefale å gå løs på en ny omgang vaksine med grazax eller ikke? Jeg er naturlig nok skeptisk til vaksiner, har spurt mange leger om råd og fått ulike svar. vennlig hilsen mann 51

Mann 51
Svar

Hei.


Grazax er et medikament som brukes mot gresspollenallergi, inklusive Timotei. Det er det som kalles allergi"vaksinering", selv om det egentlig ikke er vaksinering, som du sier du er skeptisk mot. Det er det som heter hyposensibilisering, dvs å gjøre personer mindre sensible mot allergener. Så du trenger ihvertfall ikke å blande inn din skepsis mot vaksiner mot slik behandling, siden det ikke har noe med vaksinering å gjøre, faktisk.


Her har du et konkret spørsmål, som jeg forstår godt at du stiller: Bør du forsøke en ny runde med Grazax eller ikke?

Det er et viktig og godt spørsmål.

Men det ville bli aldeles feil av meg å gi deg et konkret svar på det, uansett om jeg frarådde til anbefalte deg dette. Jeg vet nemlig så aldeles for lite om deg og din sykehistorie, til å skulle kunne gi et fornuftig og begrunnet svar på det.

Derfor lar jeg det være. Det ville rett og slett bli feil og gi et slikt konkret råd, for det må gies av den lege som kjenner pasienten, har tilgang til journal og all nødvendig informasjon m.v. 

La oss f.eks.  si at jeg frarådet deg dette, på tynt eller manglende grunnlag, og så hadde det egentlig vært slik at du hadde kunnet bli mye bedre av allergien din av en ny runde, da ville det jo være ille om du gikk glipp av en potensiell nyttig behandling, på bakgrunn av et ubegrunnet svar fra min side. Jeg forklarer deg dette, for å forklare hvorfor jeg med hensikt lar være å svare på ditt spørsmål.

Det du må gjøre, siden spørsmålet er både godt og viktig, er å diskutere det med dine behandlende leger. Siden du får foretatt dette hos en lege du har navngitt i spørsmålet ditt (og jeg har fjernet pga anonymiteten), og siden du her åpenbart ønsker en second opinion, noe som ofte er lurt, så anbefaler jeg deg å diskutere dette du her spør om, med både din fastlege og med denne allergilegen. Det vil gi deg størst mulighet for å få et riktigst mulig råd for hva du nå skal velge; -en ny runde med slik behandling eller ikke.


Jeg ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-