Astma og allergi

Spørsmål

Jeg sliter med allergi. For et halvt år siden følte jeg meg tett i brystet, og det peip og kom litt vesende lys fra brystet. Jeg dro til fastlegen min og tokk sånn pustetest, den var litt under skalaen, men hun sa jeg ikke hadde astma. Men jeg fikk prøve symbicort og ventolin. jeg vet ikke om det hjalp, ventolinen hjelper når jeg føler meg tett, men vet ikke om det er psyken eller om det faktisk gjør det. Jeg ble henvist til en lungespesialist , der jeg tok masse pusteprøver, syklet på en sykkel der de sjekket hjerte og lunger. Siden jeg hadde gått på symbicort så kunne han ikke si helt sikkert at jeg ikke hadde astma, men om det skulle være det så var det isåfall mild astma. Han sa jeg skulle komme tilbake om to uker, og at jeg skulle holde meg unna symbicort, ventolin kunne jeg ta bare ikke den samme dagen som jeg skulle dit. Når jeg var der for andre gang så tok jeg masse pusteprøver, skulle også puste inn noe midler for så å puste de testene på nytt. Jeg merket at jeg ble tett, men jeg pustet ikke noe dårligere på testene. Og da sa han at jeg ikke hadde astma, men han sa jeg at jeg kunne ha noe allergi. Derfor dro jeg tilbake til min fastlege og fikk en henvisning til øre nese hals, der jeg tok en skrapetest. jeg var allergisk mot timotei. han spurte om hvilke symptomer jeg hadde, jeg svarte at jeg var tett i nesa, tett i brystet og det klør i øynene. han syntes det var litt rart at jeg var tett i brystet så han spurte om jeg hadde astma, men det har jeg jo ikke Så jeg fikk allergipiller og nesespray, Jeg dro da tilbake til fastlegen og sa at jeg fortsatt var tett i brystet, og hun sa dette var normalt når man var allergisk, og at det ikke behøvde å være astma. Men jeg klarer ikke helt å slå meg til ro med dette. Jeg har også tatt bilder av lungene mine for en stund siden, alt bra der også. Jeg har også en sånn pef måler hjemme, og blåser aldri noe dårligere enn 450-500, ikke når jeg føler meg tett heller. Men ventolinen føler jeg funker når jeg er tett. Vet ikke hva jeg gjøre.

Svar

Hei.

Du har altså ikke astma, det kan vi slå fast ut fra de grundige undersøkelsene som har vært foretatt. Men du er allergiker.
Du vet nå ikke hva du skal gjøre.

Mitt forslag er at du tar allergimedisiner som foreskrevet, hver dag. Det er viktig å ta det regelmessig, for best mulig effekt. Dusj hver kveld før du legger deg, så du få alt pollenet ut av håret, og ikke drar det med deg inn i senga. Ikke luft sengetøy ute nå som det er så mye pollen.

Du kan godt bruke Ventoline, siden du føler at den hjelper deg. Da har du jo god hjelp med den, såvidt jeg kan forstå.

Hvis ikke disse tiltakene tilsammen gir deg tilstrekkelig kontroll over symptomene og plagene, oppsøker du fastlegen igjen for å drøfte andre medikamentvalg, dosejustering e.l.

Allergivaksinering er også et godt alternativ for mange. Det tar lang tid, gjerne et par år, med jevnlige sprøyter ("vaksiner"), men til gjengjeld er det faktisk mange som blir kvitt sin allergi med dette. Diskuter den muligheten med legen din, selv om det ikke hjelper deg her og nå.

Lykke til.