Årsak til elveblest

Spørsmål

Hei!
12.februar fikk jeg en penecillin-kur på 7 dager, etter langvarig hoste. (bronkitt) En måned senere får jeg plutselig en allergisk reaksjon av ett eller annet. Utlsettet kom da jeg var sydover og skulle sole meg. Fikk utlsett (elveblest) først under armene, og etterhvert ellers på overkroppen. Gikk til lege og finn kortison (sprøyte og tabletter)Neste dag var det ennå verre og hadde spred seg til resten av kroppen. Var på nytt hos lege og fikk dobbel dose kortison.Utslettet ble bedre etter hvert og varte i 3-4 dager. Prøver å finne ut hva jeg reagerte på. Kan det ha vært tablett-kuren jeg gikk på en mnd. tidligere? Hadde spist en kake med nøtter i 1 time før utslettet kom

Svar

Hei!
Det er lite sannsynlig at antibiotikakuren er årsak til utslettet så lenge etterpå. Enkelte antibiotika skal ikke brukes samtidig med soling, da det kan gi et kraftig utslett. Dette gjelder Doxyllin, men ikke vanlige penicilliner. Dette kalles fototoksisitet. Det er nok lite aktuelt her pga tidsforløpet og type antibiotika. Soleksem kan være en mulighet, hadde du brukt en ny krem? Sollys kan fremprovosere eksem ved ulike kremer mm. Sollys kan også i seg selv gi et eksem. Nøtter kan også være en mulighet, men da burde du ha reagert på dette tidligere. Jeg sitter igjen med en mistanke om at dette er utløst av sollys, i kombinasjon med noe annet. Antibiotika og nøtter er alene neppe årsak