Alvorlig allergisk reaksjon

Spørsmål

Hei.
Jeg fikk i går en alvorlig allergisk reaksjon med hovent ansikt og kløe i kroppen. Ble i all hast kjørt til sykehus. Jeg har aldri hatt noen allergisk reaksjoner. Drakk imidlertid et glass hvitvin, som vi kjøper i konsentrat fra en leverandør. Kan det være noe der? Men, det "rare er jo at vi drukket vin fra samme leverandør flere ganger tidligere.

MVH
Relevante sykdommer/medisiner: Msisiner: Bruker Atacand plus,Corduran,Albyl-E, Lamictal og Lanzo

Mann, 68 år

Svar

Hei.

En alvorlig allergisk reaksjon er en alvorlig medisinsk hendelse, og det er derfor soleklart og udiskutabelt at dette må utredes og kartlegges videre ifra din fastlege. Ta kontakt!
Det er også meget mulig at du må utstyres med akuttberedskap i hjemmet, i tilfelle fremtidig nytt alvorlig allergitilfelle. Det er noe som heter "Epipen", som er en ferdig opptrukket sprøyte som også ikke-helsepersonell kan sett på seg selv, ved truende allergisjokk. Den kan være livreddende, og det skal meget gode argumenter til å ikke gi en pasient en slik en til å ha i beredskap. Ta derfor dette opp med legen din, samtidig som du tar kontakt for å bli utredet for mulige årsaker til allergien.

Du spekulerer selv i om det kan være noe i hvitvinen du reagerte på.
Det kan jeg hverken bekrefte eller avkrefte. Det er en mulighet, men slett ingen sikkerhet. Det kan være masse andre årsaker også.
Allikevel er jeg ikke sikker på om jeg ville tatt sjansen på å drikke akkurat denne hvitvinen en gang til, for så lenge der er en mikroskopisk sjanse for at det var denne du reagerte på, og et evt nytt alvorlig allergisk anfall i verste fall kan være fatalt, så kan du ikke ta en slik sjanse, uansett hvor liten den er.
Der kan være tilsetningsstoffer, f.eks. konserveringsmidler e.l. i dette konsentratet som du har reagert på, f.eks. Det at du ikke har reagert tidligere når du har drukket vin fra samme leverandør, er ikke noe bevis på at det ikke var dette du reagerte på nå. De kan ha begynt med nye tilsetningsmidler, der kan være rester av plantevernmidler i konsentratet, eller du kan ha blitt sensibilisert og utviklet en allergi mot et eller annet i akkurat denne vinen.
Eller det kan være helt andre årsaker.

Pga denne usikkerheten er det helt avgjørende at legen din utreder deg grundig for dette, evt med henvisning til allergolog også. (spesialist i allergi)

Bra at det gikk fint, men ta ikke flere sjanser her.

Ha det bra.