Allergitesting

Spørsmål

Allergi. Er en dame født i 1944. Varierende helseplager som jeg greier å holde i sjekk. I januar 1996 hadde jeg to operasjoner med etterfølgende tarmslyng. Ikke noe mat inn, men tømte meg hvert 10. minutt døgnet rundt. Mye smerter. Gikk ned 10 kg på 8-10 dager før tarmslyng ble oppdaget. Samme år før jul (10 måneder senere) fikk jeg en voldsom allergisk reaksjon med elveblest, rennende øyne, nysing osv. Daværende fastlege (som har gått av med pensjon), konstaterte allergi og jeg begynte med allergimedisiner ved juletider (julestjerner). Senere utviklet dette seg til også å bli om våren, senere også sommer. Daværende fastlege mente at det ikke var nødvendig å teste ut for flere ting, da det var konstatert at jeg var allergisk. De siste tre årene har jeg gått på allergimedisiner året rundt (Aerius).Reagerer på mange "lukter" Når ekstra plaget, enten 1 tablett morgen og kveld eller Zyrtec. Mor og yngste sønn også sterkt allergisk.
Bruker ingen andre medisiner daglig, men astmamedisin når plagene er for store. Har også påbegynnende benskjørhet, men er fysisk veldig aktiv og går fra 10-20.000 skritt hver dag. To faste turer á 3 km ++.
Nåværende lege var nå usikker på om jeg var allergisk og testet meg. Iflg. disse blodprøvene var jeg ikke allergisk mot noe. Disse blodprøvene ble tatt mens jeg brukte daglig allergimedisin, og hadde nettopp vært gjennom en periode med daglig doble doser pga rennende røde øyne, tett nese og hyppig nysing.
Mitt spørsmål er om testing for allergi vil gi riktig utslag ved daglig bruk av allergimedisin? På begynnelsen av 2000-tallet fikk jeg allergisjokk ved bruk av Brexidol. Har også hatt reaksjon (elveblest og svimmel) på vepsestikk, men benyttet da Epi Pen til vår sønn, men dette stagnerte etter ca. 1 time så vidt jeg husker.
Da vår sønn ble testet på Rikshospitalet i tidsrommet 1979-1981 måtte han være uten allergimedisin i 2 uker.
Jeg imøteser deres svar. Hvis jeg ikke er allergisk, hva er så årsaken til disse "plagene"

Svar

Hei.

Det finnes to typer allergitester: Blodprøver og prikktesting i huden.

Resultatet av blodprøvene påvirkes ikke av antihistamin-medisinene du bruker.
Prikktesting er en mer nøyaktig / følsom måte å utrede for allergi. Den vil imidlertid påvirkes av allergimedisiner, og om man skal gjøre en slik undersøkelse, skal man slutte med allergimedisiner i en periode før testingen.

Så til resultatet av blodprøvene dine. De var negative, dvs at det ikke ble funnet tegn til allergi. Men symptomene dine gir mistanke om allergi.

Ved alle typer tester og blodprøver m.v. så har vi det som heter falskt positive og falskt negative.

Falskt positiv betyr at en prøve "slår ut" og taler for en eller annen sykdom e.l., mens vedkommende faktisk ikke har sykdommen.
Falskt negativ betyr at vedkommende har sykdommen, mens det ikke vises på blodprøven.

Blodprøvetesting for allergi har en del falskt negative svar. Når da dine blodprøvesvar er negative, så kan det bety ett av to:

1) Du har ingen allergi
2) Du har allergi, men prøvene slo ikke ut pga falskt negative prøvesvar

Et tredje alternativ er at man ikke har testet på akkurat det du er allergisk for. Et eksempel: Hvis man tar allergiblodprøver på en person og sjekker vedkommende for bjørk, burot, katt, egg og fisk og svaret på disse prøvene er negative, så kan personen naturligvis gjerne være allergisk for hund, men det vises ikke på prøvene fordi man da ikke hadde sjekket for akkurat hund. Dette kan jo være tilfellet hos deg også, altså at man ikke har sjekket deg for det du eventuelt er allergisk mot.

Jeg kan naturlig nok ikke si hva som er tilfellet her for ditt vedkommende, men jeg kan fortelle hva du evt kan gjøre for å få undersøkt grundigere om du har allergi eller ikke, siden symptomene taler i retning av allergi, og blodprøvene ikke viste tegn til allergi.
Det er å få utført prikktest, jfr over. Få fastlegen til å henvise deg til dette, så vil du få et svært sikkert svar på om du har allergi eller ikke. Men da må du altså slutte med medisiner før testen skal utføres. Du vil da få nærmere informasjon fra den legen som skal utføre prikktestingen, om hvor lang tid du skal være uten medisiner m.v.

Jeg synes din sykehistorie og symptomer gir såpass mistanke om allergi, at jeg ikke ville latt være å finne ut av dette med prikktesting.
Det er jo også viktig på den måten at hvis prikktestingen ikke viser mistanke om allergi, så er jo den diagnosen feil, og da skal du jo ikke fortsette å bruke feil medisiner osv.

Håper at svaret og rådene er til nytte. Lykke til!