Allergisk reaksjon

Spørsmål

Min datter på 18 år fikk i dag en allergisk reaksjon i form av kløe i munn og hals etter inntak av en morell. Det varte ikke i mange minuttene, og melk så ut til å lindre kløen raskt. Hun fikk ingen andre symptomer. Hun har tidligere kjent en tilsvarende reaksjon (men mildere) etter inntak av eple. Det har også forekommet enkelte lette tilfeller av rennende nese og øyne ved kraftig pollenspredning. Jeg mistenker kryssallergi. Er dette noe som bør sjekkes ut nærmere? Kan hun risikere en mer alvorlig reaksjon ved senere inntak av andre næringsmidler, som også kan bidra til en slik kryssreaksjon? Hennes far reagerer med kløe i hals etter inntak av kiwi, mens jeg (mor) ikke har noen kjente allergier. Som helsearbeider kjenner jeg jo til dette med anafylaktisk sjokk - men dette er kanskje ikke så vanlig? Er dette i så fall noe som oppstår innen omtrent en halvtime, slik jeg kjenner fra vaksinering? Jeg synes dere alltid gir så gode svar, og ville derfor forsøke denne tjenesten. Min datter har for øvrig ingen kjente sykdommer, bruker ingen medisiner og er på alle måter frisk og rask. På forhånd takk! Hilsen en lettere bekymret mor

Kvinne, 18 år

Svar

Jeg synes du skal få testet henne for allergier, da det kan være masse informasjon å finne i en slik test.
Dersom hun reagerer på bjørkepollen vil hun kunne få kryssreaksjoner mot blant annet alle typer nøtter (inkludert muskat), peanøtter og mandler. Videre mot erter, potetskall, gulrot, soyabønner, linser, eple, pære, banan, kiwi, og stenfrukter (plomme, morell, kirsebær, ferksen og aprikos).
Man kan også få en kryssreaksjon mot krydder: anis, karri (inneholder blant annet koriander, karve, kajenne og sennep), selleri, paprika, peppermynte og kamille.
Ved burotallergi kan man få kryssreaksjoner mot selleri, gulrot, persille, dill, anis, fennikel, koriander, karri, hvitløk, paprika og kamille.
Ved gresspollenallergi: cerealer (hvete, bygg, havre, rug, mais og ris), tomater, peanøtter, erter, soyabønner og melon.
Som du ser er det alltid noe man kan reagere på dersom man har en pollenallergi, men når det er sagt er det de færreste som får kraftige kryssreaksjoner.
Jeg synes dere skal starte med testing av din datter, men vent til høsten, utenom allergisesongen. Da får man sikreste prøvesvar.
Heldigvis er det sjelden at man får så kraftige allergiske reaksjoner at man kaller det en anafylaktisk reaksjon, men dersom datteren din viser tegn til kraftige reaksjoner kan det være lurt at hun kan får en adrenalinsprøyte/Epipen, som hun kan ha med seg og bruke dersom hun skulle få en kraftig reaksjon.
Diskuter dette med deres lege, og lykke til.
God sommer!