Allergisk reaksjon på Restylane?

Spørsmål

Hei, Jeg har tatt Restylane i leppene og ansiktet, trolig de siste ti årene, som regel en, noen ganger to ganger i året. Den siste gangen jeg gjorde dette fikk jeg rask puls, dette oppstod først et par timer etter injeksjonen og varte utover kvelden og natta. Dagen etterpå hadde jeg også hodepine, men da var pulsen tilbake til det normale. Jeg ble svært engstelig på grunn av dette og oppsøkte legevakt natten dette stod på. De bekreftet at pulsen var høy, og bad meg ta kontakt med fastlegen dagen etterpå. Jeg ble i ettertid utredet av hjertespesialist, ekg-apparat i 5 dager, ultralyd, blodprøver, sykkeltest osv., alt var normalt. Dette var Restylane med integrert bedøvelse (Lidokain). I tillegg smurte jeg rikelig (og vel så det) på med Emla på leppene før injeksjonen. Kan det ha blitt for mye Emla? Er det sannsynlig at det er Restylane jeg reagerer på, eller gir ikke Restylane en slik reaksjon? Eller er det mest sannsynlig selve bedøvelsen jeg reagerer på? Jeg har opplevd noe liknende en gang tidligere, da i forbindelse med operasjon av kneet (full narkose), da hadde jeg også rask puls gjennom hele kvelden og natten. Er dette en allergisk reaksjon eller en bivirkning? Kan man testes for dette, om man er allergisk/overfølsom for Lidokain, eller også Restylane? Jeg tenker jo at tannlegen også bruker bedøvelse, og jeg ville ikke turt å ta bedøvelse nå med fare for å oppleve dette igjen. Nå er ikke Restylane en nødvendighet, men allikevel noe jeg er komfortabel med og som jeg ønsker å gjøre igjen. Mer nødvendig er det jo for eksempel å gå til tannlegen, og det hender jo at man trenger bedøvelse når man er der, men kan jeg ta sjansen på det nå? Jeg har tatt bedøvelse hos tannlegen før, og også brukt Restylane med bedøvelse en rekke ganger, syns derfor det er litt rart med denne plutselige reaksjonen. Med vennlig hilsen

Kvinne 39
Svar

Hei! Rask puls kan være et utrykk for allergisk reaksjon, men ofte ser man andre tegn som utslett. Det er svært sjeldent at man reagerer på Xylokain eller lokalbedøvelse. Noen ganger brukes det Xylokain med adrenalin. Det kan gi rask puls og mange opplever det som ubehagelig og tror de er allergisk. Jeg ville ikke vært bekymret for å prøve Restylane eller lokalbedøvelse hos tannlege på nytt ut fra hendelsen som du beskriver. Man kan teste seg for allergisk reaksjon på xylokain og mulig også Restylan, men jeg ser ingen grunn til å gjøre det. Du kan forhøre deg med om det ble brukt adrenalin. EMLA vil man ikke nå toksisk dose, det er liten mengde man får. EMLA har ikke hjertebank som bivirkning.