Allergisk reaksjon av penicillin?

Spørsmål

Hei!

I januar våknet jeg natt til første dag i ny lederstilling med høy feber og sterke influensasymptomer. Selvfølgelig måtte jeg på jobb og jeg gikk syk i 3 uker. Deretter var jeg frisk i 1 uke, syk i 2, frisk i 2, syk osv. Så fikk jeg utslett i ansiktet(rundt munn/nese/kjeve/hake. Prøvde antibiotikakrem uten virkning.

Nå for 5 uker siden ble jeg syk igjen(leddsmerter, ingen energi, svært sår hals i to døgn, så hoste og MYE slim), gikk til lege,de mente det var halsbetennelse. Etter tre uker med sykdom fikk jeg infeksjon i et lite sår og dro til legevakten da det gikk en rød stripe fra det og oppover armen + betennelse/hevelse. Der fikk jeg Apocillin(4*dgl i 10 dager) for streptokokkinfeksjon i sår samt Dactacort for eksemet i ansiktet. Begge deler hjalp og jeg ble nesten helt symptomfri innen 8.dagen bortsett fra kvalm/ svimmel/"ør".

Det nåværende problemet- våknet "frisk" natt til 8.dag av kur Dusjet og begynte så å klø i hodebunnen. Kløingen spredde seg og ble i løpet av dagen til røde flekker over hele kroppen som er varmt med hevelse og stikker/brenner og klør infernalsk.

Så ble det bare verre. 9.dagen av penicilinkuren tok jeg kun 2 tabletter og stoppet da jeg mistenker allergisk reaksjon. Nå har eksemet vart i 5 døgn og blir bare verre. Ser ut som elveblest og flytter seg rundt på kroppen.Ikke sammenheng med mat eller andre ting jeg er rundt. Føler meg også kvalm svimme og veldig trøtt- igjen...Prøvde Zyrtec som hjalp mye 1 dag, nesten ingen hjep i går.

I tillegg har jeg i noen måneder gått med periodiske smerte i bryst/svelg/øvre mage/rygg uavhengig av mat. Dette har blitt værre siste uker, nå så vondt at jeg våkner av det om natten og det tar timer før det forsvinner, eller må stoppe opp på jobb el pga intense smerter. Som en klump som beveger seg bak brystbenet/i rygg/ svelg. De siste dagene har det ikke vært pause mellom smertene. Tok nettopp blodprøver pga bulimi(pågått 14år)og alt var fint. Avføring mørk men "normal".

Tusen takk for svar!Relevante sykdommer/medisiner: Bulimi i 14 år(daglig)."Alltid" hatt lavt blodtrykk. Lav kroppstemperatur.Dårlig blodsirkulasjon. Periodevise depresjoner. Arvelige sykdommer:livmorskreft, magesår, cøliaki(min blodprøve negativ). Ingen kjente allergier/intoleranser.Bruker kun milde ikke- allergifremkallende såper ol.Medisiner: Jasmin prevansjon.

Kvinne, 29 år

Svar

Hei.

Der er ikke noen konkrete spørsmål i din henvendelse til oss her, så det er noe vanskelig å vite eksakt hva du ønsker informasjon om.

Jeg vil derfor kommentere det du skriver, og å gi deg noen gode råd:

Det høres ut som at du har fått en allergisk reaksjon på penicillin. Bruk en allergitablett daglig mot dette. Du kan også kjøpe hvitvask eller Eurax reseptfritt på apoteket og forsøke dette mot kløen.
Dersom det ikke viser noen som helst tendens til å avta, (men det tror jeg det vil gjøre), så bør du gå til lege. Noen ganger vil man bruke kortisontabletter mot kraftige allergiske reaksjoner eller elveblest, og det kan jo ikke utelukkes at du har en så kraftig reaksjon at du vil trenge dette.

Så lenge der er en mistanke om allergisk reaksjon på penicillin, så må du selvfølgelig ikke ta en eneste tablett til. Egentlig burde du ha vært til lege her og nå, for å få konstatert at det dreier seg om en allergisk reaksjon, for hvis det er det, så må der føres i journalen din som "CAVE" med rød skrift, slik at du ALDRI får dette igjen. Du må huske å si det i enhver fremtidig sammenheng hvor det kan bli aktuelt å gi deg antibiotika.
Hvis du har mulighet til det, stikk altså til lege idag for å få bekreftet diagnosen.

Når det gjelder dine periodevise smerter i bryst/svelg/øvre mage, så synes jeg dette er noe du bør få undersøkt, kanskje i første omgang med en gastroskopi. Det man absolutt være relatert til din bulimi, evt en komplikasjon av denne. Ta kontakt med fastlege for å få tatt tak i dette.

Håper at rådene kan være til nytte. God bedring og lykke til.