Allergibehandling: "allergisprøyten?"

Spørsmål

Ifjor fikk jeg en sprøyte for allergi da jeg var supertett og hadde store allergiplager. For 1 mnd siden begynte jeg å kjenne det igjen og gikk til legen, men fikk beskjed på at det var alt for tidlig så jeg ble sent hjem uten noen ting. For 5 dager siden gikk jeg til legen igjen da jeg forsatt kjenner at allergien river i kroppen og fikk da beskjed på at allergisprøyten var utgått pga. senskader, så jeg fikk prednisolon 5 mg og fikk beskjed om å ta 4 piller hver dag i 4 dage også vente i 6 dage, hvis jeg ikke var bedre måtte jeg øke med 6 piller hver dag i 4 dager og vente i 6 dage, hvis jeg forsatt ikke var bra måtte jeg ta 8 piller hver dag i 4 dage og vente i 6 dage, hvis det forsatt ikke hjalp måtte jeg komme tilbake. Nå har jeg tatt 4 piller i 4 dager og kjente vel jeg ble litt bedre første dag og må nå vente i 6 dage men det er blitt verre enn før jeg begynte på piller. Kan jeg øke uten å ta opphold på 6 dager ? Jeg har sett på hva som står ang. disse pillene og det står at vanlig behandles behandlingen med høy dose som gradvis bør reduseres. Jeg har fått beskjed om det stikk motsatte, hva bør jeg gjøre, jeg er super allergisk og sliter veldig ? Eller Kan jeg ta vanlige allergipiller i tillegg i disse pausedagene ?

Svar

Hei.

Dette er veldig pussig, for det er er nemlig ikke sant at "allergisprøyten" er "utgått pga senskader". Tvertimot er det en effektiv, trygg og anbefalt behandling mot alvorlig allergi, hvor man ikke kommer til målet med andre midler. Aktuelle preparater er Kenacort-T eller Depo-Medrol.

Jeg vet ikke hvorfor din lege har sagt dette til deg, siden det ikke er tilfelle, og det ville jeg ha spurt om, hvis jeg var deg.
Prednisontabletter som du har fått, hører ikke med til anbefalt behandling mot sesongallergi, og det er beheftet med betydelige muligheter for bivirkninger. Og det hjelper bare mens du tar tablettene, og har ingen langvarig virkning slik "allergisprøyten" har.
Og fremfor alt er det ingen mening i det når man kan få steroider (samme type medisiner) som injeksjon, en behandling som er vel utprøvd, sikker og effektiv.

Jeg vil ikke gå inn i dosering av Prednisontabletter for deg, av to grunner:
1) Det er ikke vanlig eller anbefalt behandling mot pollenallergi o.l.
2) Vi driver generelt sett ikke med konkret og spesifikk pasientbehandling over internett, og det inkluderer doseringer m.v. Slikt kan bare gjøres av den lege som har direkte kontakt med og som kan følge opp pasienten, om det skal være forsvarlig. Dette må du isåfall ta en telefon til legen din om, hvis du virkelig vil fortsette med dette. Det ville nok jeg har vært veldig skeptisk til, om jeg var deg. Årsaker som beskrevet ovenfor.

Men på ditt spørsmål om du kan ta "vanlige allergitabletter" imellom rundene med prednison, så er ihvertfall svaret generelt sett ja. Slike tabletter kalles antihistaminer, og er veldig trygge preparater. Flertallet av alle allergikere bruke slike regelmessig hele pollensesongen igjennom.

Men du skriver ingenting om hvilken lokalbehandling du evt har forsøkt. Der finnes svært effektive medisiner mot allergi, som brukes som lokalbehandling i nese og øyne, og med tillegg av antihistamintabletter vil dette kunne hjelpe for de fleste tilfeller av allergi. Og man skal definitivt ikke bruke så kraftige medisiner som steroider ("allergisprøyte" eller prednisolon" om ikke man har forsøkt disse anbefalte og effektive preparatene.

Disse tiltakene og vurderingene fra legen din skjønte jeg ikke så mye av, så jeg vil nok egentlig anbefale deg å ta en tur til en annen almenlege for å gå gjennom hva slags medisiner du vil ha mest nytte av, og evt få "allergisprøyte" (Kenacort-T eller Depo-Medrol) om det er nødvendig.

Lykke til.