Allergi?

Spørsmål

Hei!

Jeg er som regel influensasyk og generellt syk maks en gang i løpet av et år. Dette har imidlertid endret seg det siste året, og spesielt de siste seks månedene. Jeg blir ikke febersyk; det har kun skjedd en gang i 2008, men jeg får vond hals samt tett nese til stadighet. Nesten hver morgen våkner jeg og har vondt i halsen. Det gir seg som regel utover dagen, men ikke alltid. Jeg har det vanligvis kjølig på soverommet, men jeg har i den siste tiden hatt normal temperatur på soverommet uten noen spesiell virkning. Huset jeg bor i er fra 1980, og jeg flyttet hit i mai i år, med tanke på kanskje soppskader eller lignende?

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet.

Jeg er enig i at dette kan virke suspekt når det gjelder allergi. Du bør etter hvert få sjekket om huset har soppskader.
Det første du imidlertid bør gjøre er å kontakte fastlegen din og få hjelp med dine helseplager.
Han kan også allergisteste deg, hvor også sopp inngår i panelet.
Kanskje du også skal be om en allergisjekk på husstøvmidd? Dette kan også ligne på på slik allergi.
Det er viktig at du ikke begynner med allergimedisin av noe slag før du får tatt blodprøve hos legen din, da dette kan svekke resultatene.
Nå resultatene foreligger kan du få adekvat allergimedisin som tar symptomene, men den beste behandlingen er jo fortsatt å fjerne årsaken til allergien.
Når du har resultatene bør du sjekke huset ditt for soppskader eller kontakte huseier å få vedkommende til å gjøre det.

Håper svaret er til hjelp.