Allergi

Spørsmål

Jeg tror det hele startet etter at vi passet et par hamstrer for sikkert 2år siden. Jeg var først plaget med tetthet i nesen. Så begynte jeg å bli mer og mer plaget av en følelse av slim/slimklumper i overgangen nese-hals (nasofarynx?) som jeg nå har KONSTANT.

Ved svært nær kontakt med katten vi har hjemme hos mamma reagerer jeg også ved at jeg nyser og svie på øynene (kun ved ekstremt nær kontakt, ikke bare ved å være rundt den). Jeg har for noen måneder siden flyttet hjemme fra og ingen her i huset har dyr, øyeplagene har jeg ikke hatt noe problem med siden jeg flyttet. Plagene med tett nese og følelse av slim/slimklumper i nasofarynx blir jeg ikke kvitt.

Jeg føler meg også oppblåst så og si hele tiden (magen) i tillegg til at jeg til tider føler meg veldig slapp, i tillegg til at jeg av og til opplever svie når jeg tisser). Kan disse ha noe å gjøre med /hovedplagene/?

Jeg bruker ingen medisiner.

For et par uker siden var jeg hos min fastlege med nese og nasofarynx plagene. Legen skrev ut Loratadin Copyfarm (10mg) tabletter til meg. De sluttet jeg siden jeg ikke merket noe forbedring. Jeg tok også blodprøve for å sjekke for allergi. Resultatene:

Prøve Svar
FX5 PED.panel < 0,1
Hund, Epitel 0,87*
IP6-Inhalasjons < 0,1
IP7-Inhalasjons 21,7M
Katt, Flass 51,10*
Midd 0,99*

Det sto Positivt utslag for de elementene som er markert (”Hund, Epitel”, ”Katt, Flass” og Midd) Hva forteller egentlig dette meg?

Jeg har også på eget initiativ tatt i bruk saltvannskyll ved bruk av nesehorn (både ved at vannet rener ut nesen og munne), dette gjør nesen litt mer åpen og hjelper litt på plagen i nese-hals overgangen, men bare midlertidig.

Jeg er bekymret for at det skal være noe alvorlig og at jeg aldri skal bli kvitt disse plagene, eller at de skal gjøre så jeg må foreta store endringer i hverdagen, noe jeg ikke ønsker. Jeg brukte mye nesespray før og lurer på om noen av plagene kan være et resultat av det.

Er det noe spesielt jeg bør ta opp med legen når jeg drar tilbake?

Mann, 19 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet.
Prøvene foreteller deg at du er allergisk mot katt, hund og husstøvmidd.
Husstøvmidd finnes stort sett i sengetøy og det anbefales at du skifter dette ofte, siden midden ernærer seg på døde hudceller.
Svien når du tisser har ingenting med allergien å gjøre.
Diu behøver ikke være redd for at du blir kvitt plagene og utstrakt bruk av slimløsende spray kan gi kroniske tetthet i nesen.
Jeg kan ikke se at det er noe ytterligere bør ta opp med legen.

Jeg håper svaret er til hjelp.
God bedring!