Allergi

Spørsmål

Hei!
Jeg er en gutt på 20 år, fra trøndelagsområdet og aktiv friidrettsutøver. Siden mai startet har jeg slitt med slapphet, vondt i øynene, "kløe" i nesen og nysing. Trodde først det kunne være et virus, men resultatene av de var helt fine. Har nå tatt prøver for allergi. Har aldri vært veldig plaget tidligere, men har hver vår vært preget av varierende form. Og dette er veldig frustrerende for en idrettsutøver. Har tatt hvilepulsen om nettene og den viser 10-15 slag over normal! Er dette vanlig med allergi?

Har ikke trent på 10 dager pga dårlig form og høy puls i dagliglivet. Kan man plutselig utvikle store allergiplager? Hvordan skal jeg forholde meg til trening og konkurranser?

På forhånd takk!

Mann, 20 år

Svar

Hei.

Hva viste allergiprøvene? Bekreftet de allergi?

I alle fall så klinger dine symptomer meget sterkt i retning av allergi, nærmest så sterkt at jeg tenker at dette knapt kan være noe annet enn allergi.

Jeg anbefaler deg derfor å bruke en antishistamintablett (allergimedisin) daglig, samt kortisonholdig nesespray og øyedråper mot allergi, f.eks. Livostin.
Dette vil kunne bedre symptomene dine i meget stor grad, og du vil da kunne fungere bedre og ha det bedre, både i hverdagen og i sportslige sammenhenger.

Dersom overnevnte medisinkombinasjon ikke fungerer godt nok, så kan du vurdere en kortisonssprøyte som i beste fall vil gi deg symptomlindring sesongen igjennom.

Et annet alternativ som kan gi deg en varig løsning, men som ikke vil hjelpe deg i år, er såkalt "allergivaksine". Da vil du få regelmessige små doser med det du er allergisk for ifra lege, jevnlig over noen år, og du vil på denne måten rett og slett kunne kvitte deg med allergien.
Diskuter dette med legen din.

Du spør om man "plutselig" kan utvikle allergiplager. Svaret på det er ja, men samtidig tenker jeg at det ikke er usannsynlig at du har hatt noe allergi foregående år også, jfr det at du har vært plaget med varierende form hver vår over flere år.

Høy hvilepuls er vel ikke helt typisk for allergi, men det kan vel mer sees på som et tegn på at kropp og psyke er i "alarmberedskap" og stresset ved at du sliter slik som du gjør med disse plagene.

Når det gjelder hvordan du skal forholde deg til dette i forbindelse med trening og konkurranser, så er svaret at du lar dagsformen styre ditt aktivitetsnivå, rett og slett lytter til kroppen. Du kan ikke gjøre noe "galt" noe vis ved å ta deg hardt ut, for eksempel.

Håper det var greie svar. Kom deg til fastlegen og få deg allergimedisiner, sjansen for langt bedre dager er absolutt tilstede! :)

Lykke til.