Allergi

Spørsmål

Hei!jeg er 24 år gammel frisør med astma og allergi.I ca 1 års tid nå har jeg hatt allergiske symptomer som alltid BARE kommer på ettermiddag/kveldstid.
det kan skje etter jobb,eller når jeg har hatt fri.Det er uavhengig om jeg er hjemme,hos andre eller ute.Det skjer også på vinter som på sommer så jeg har utelukkt pollen,det er derfor dette er så vanskelig å finne utav fordi det ikke har noe sammenheng om hvilke dager det skjer på.det jeg vet sikkert er at det IKKE hender når jeg er bortreist på ferie..
symptomer:kløe i svelg,tett nese/bihule også rennende nese,"tung" i hodet,kjennes litt ut som om hodet skal eksplodere!kjennes ut som om det er en skikkelig forkjølelse,jeg blir så dårlig at jeg bare må legge meg.men når jeg står opp neste morgen er jeg like frisk igjen!
jeg har vært hos min fastlege, der fikk jeg en nesespray på resept(nasonex),men jeg er mer interresert i å finne utav grunnen før jeg propper i meg mer medisiner enn nødvendig(går på bricanyl,symbicort for astmaen)
har testet meg for glutenallergi,men det vises ikke hos lege.har også vært hos en som driver med biomedisin,han sier at jeg har intolleranse mot gluten,men jeg er i italia mye og da blir det mye gluten,men merker jo ingenting da.kan det være allergi mot produkter fra salongen som bare setter seg i kroppen og "skilles" ut også på dager der jeg har fri?vi driver mest mulig "grønnt" når det gjelder produktene,men det kan jo hende det er noe i de..
hva tror dere dette kan være?
på forhånd takk!

Kvinne, 24 år

Svar

Hei.

Jeg synes du skal få utredet din allergi hos legen din. Det gjøres med blodprøver og/eller prikktesting. Da vil du ha stor sannsynlighet for å finne ut av dette. I vanskeligere tilfeller går det også an å bli henvist til allergolog.

Uten slik testing blir det bare gjetning.
Ut fra det du forteller her, har jeg ingen spesifikke forslag/gjetninger, for det skjer jo både etter jobb og etter fridager. Da utelukker vi at det er ting på jobb som er årsaken. Det skjer både hjemme og hos venner, da kan vi med stor sannsynlighet utelukke at det er ting i ditt hjemmemiljø.

En annen ting er at medisinen som du kan bruke, vil være den samme, uavhengig av hva du er allergisk mot. Du sier at du gjerne vil finne ut av årsaken før du bruker medisiner, men det er du altså ikke nødt til.
En grunn til å finne årsak, måtte isåfall være å prøve å få fjernet den aktuelle utløsende årsak fra ditt miljø dersom det er mulig, men det er ikke nødvendig mhp valg av hvilke medisiner du kan bruke.

Start med tester hos fastlegen. Da vil du også få fastslått om det faktisk er allergi, hvilket også er et viktig spørsmål å få svar på. Det behøver ikke nødvendigvis å være allergi fordi om det "kjennes slik".

Lykke til.