Allergi?

Spørsmål

Min datter (13 år) har nylig vært med i en astma- og allergiundersøkelse. Vi har fått tilsendt utskrift av prøvene som ble tatt, uten nærmere forklaring. Så da her jeg et spørsmål om graden av allergi som er påvist her og evt tiltak som bør gjøres? Prøvesvaret er S-d1 D. pteronyssinus 0,190 og S-IgeE total 19. Ser at dette gjelder støvmidd. Kan ikke si at hun har hatt typiske allergireaksjoner. Men går endel og småhangler med tett nese og får lett vondt i halsen, men har tenkt at dette er forkjølelser som kommer og går. Er ellers frisk og ingen andre påviste sykdommer, allergier, astma etc. Det er lite allergi og astma i min og farens familie, vi har ikke allergi selv (som vi vet om). Bør vi følge opp dette hos faslegen?

Svar

Hei!

Dermatophagoides pteronyssinus er en av to typer støvmidd. IgE er antistoffer som dannes når kroppen kjemper mot noe den opplever som fremmed(allergen). Total S-IgE på 19 er en minimalt forhøyet verdi, og vil ikke kunne gi noe særlig informasjon. Det samme gjelder spesifikk IgE for husstøvmidd på 0,190. Men den verdien er det ikke nødvendig med noen videre tiltak med mindre man har symptomer på allergi. Mange har disse verdiene uten å ha noen form for plager.
Når du skriver at datteren din "småhangler" med tett nese og vondt i halsen, kan det være uttrykk for en klinisk manifestasjon av allergi. Som regel kan man komme nærmere svaret ved spørsmål om allergi ved å eksponere seg for det man mistenker man er allergisk mot. Det kan være hundehår, kattehår, diverse pollen, etc. Når det gjelder husstøvmidd er det ikke like enkelt, da vi omgås disse potensielle allergenene daglig(spesielt i sengetøy). Det vil derfor være tilnærmet umulig å teste om man blir bedre eller verre ved mindre eller mer eksponering.

Hadde datteren din kun hatt symptomer fra nese eller øyne, ville lokal behandling vært verdt et forsøk. Når du sier at hun også hangler, og det faktum at hun har vært på en astma- og allergiutredning, mener jeg det kan være nyttig at hun forsøker en periode med antihistaminer i tablettform. Dette får du kjøpt på apoteket uten resept. Dose for barn >12 er samme som for voksne. Men du må være klar over at enkelte antihistaminer kan virke paradoksalt ved at man blir mer trøtt og hanglete som en bivirkning. Noe mer konkret svar er det dessverre vanskelig å gi. Slik jeg ser det er det ikke nødvendig å følge dette opp videre hos en fastlege i denne omgang.

Håper dette var til nytte.

Vennlig hilsen Odd-Magne Fjeldstad - lege.